2008 m. gegužės 9 d., penktadienis

Pavasariška daržovių sriuba

Zuppa primavera con finocchietto

Buvau turguje. Prisipirkau visokių gėrybių ir išviriau sriubos. Lietuvos turguose tokių daržovių gali ir nebūti, bet kažką panašaus galima pasigaminti ir su vietiniais produktais.



200 g aižytų fava pupų
180 g žalių žirnelių (puikiai tinka šaldyti)
nemaža bulvė
20 g pankolio šaknies
3 svogūniukai su laiškais
2 čili ankštys (gb džiovintos)
artišokas
alyvų aliejus, druska
pankolio žolės puošimui

Apie pupas. Kad ir kaip mandrai šios pupos besivadintų itališkai ar kitomis kalbomis, esu tikra, kad mano mama jas vadina 'kiaulpupėmis'.



Taigi taupieji suvalkiečiai jomis šeria kiaules, žemaičiai valgo virtas su druska prie alaus, o monkey husband kaip tikras romietis ar romėnas (kaip čia taisyklingiau pasakius?), be galo mėgsta fava pupas su pecorino romano sūriu. Romoje tai - klasika. Šildaisi pavasario saulėje, aižai pupas, užsikandi sūriu - ko daugiau bereikia? Nupirkau pupų, ale nusprendžiau, kad jos jau peraugusios ir tiks tik į sriubą (tikriausiai už tai gausiu pylos).

Apie pankolius. Įdomi daržovė... Jei patinka anyžiai, patiks ir pankolis :) Valgoma ir šaknis, ir į krapus panašūs lapai, ir sėklos. Šaknis traški, kvapni ir gaivi, su anyžių prieskoniu. Gėda pelėda, pamėgau juos tik prieš savaitę, kai paragavau šviežių jaunų pankolių svečiuojantis pas draugus. Beje, pankoliai nepaprastai gerai dera su žuvimi. Sakoma, kad lašiša ir pankolis - dangaus palaiminta santuoka ('match made in heaven').


Apie sriubą. Nuvalome artišoką, svogūnus, nuskutame bulves ir viską supjaustome mažais pusės centimetro kubeliais. Puode įkaitiname alyvų aliejų, švelniai apkepame daržoves, dedame smulkiai pjaustytą pankolio šaknį ir čili ankštis. Po minutės beriame pupas, po poros minučių beriame žirnius. Pilame 700ml verdančio vandens, pasūdome. Verdame 10 minučių, barstome pankolio žole ir valgome. Skanaus!

1 komentaras:

  1. Puiki sriuba atrodo. Reiks pabandyti. Visos daržovės Lietuvoje yra. Siūlau ieškoti "Iki'.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails