2008 m. gegužės 19 d., pirmadienis

Sushi

Jau antra savaitė kiekviena diena iš eilės monkey husband klausia, kada gi valgysim sushi. Labai nori, bet pats negamina, jam gi labai nesiseka virti ryžius... Šiandien nuolatiniai prašymai įkyrėjo. Verdu ryžius ir vynioju maki. Japonijoje (kol kas) nebuvau, virtuvės paslapčių nesimokiau, tad autentiškumo negarantuoju. Tikiuosi, kad japonai arba nusimanantys čia neskaito. O jei skaito, tikiuosi, kad pakomentuos, ką ne japoniškai darau :)



Po ilgiausių eksperimentų mums geriausia ryžius virti taip:
575 g japoniškų sushi ryžių
vandens (10% daugiau nei ryžių)
110 ml ryžių acto (perkam jau sutaisytą užpilą)

Ryžius nuplauname, nupilame vandenį. Gerai pagrumdome, pagniaužome ir nuskalaujame. Gaunasi baltas pieno spalvos vanduo. Procesą pakartojame 3-4 kartus, kol vanduo bus daugmaž skaidrus.

Ryžius dedame į puodą, užpilame šaltu vandeniu (primenu, 10% daugiau nei ryžių) ir paliekame mirkti bent 3o min.

Puodą uždengiame ir ant aukštos ugnies užviriname. Gerai primažiname ugnį ir verdame 15 min. Po to nuimame nuo kaitros ir paliekame pastovėti dar 15 min. Kad ir kaip norėtųsi, negalima nukelti dangčio!

Ryžius išverčiame į platų stiklinį, medinį (ne metalinį) indą, pašlakstome ryžių actu ir mentele vartome apie 10 min. vis stengdamiesi atskirti ryžius. Kai atvėsta iki kambario temperatūros, galima jau vynioti ruliukus.

Tam reikės kilimėlio, nori lapų, aštraus peilio ir kantrybės. Įdarui mes naudojame: rūkytą lašišą (esu griežtai prieš žalios žuvies valgymą namuose), avokadą ir agurką, juodus ir paprastus sezamus.

Labai aiškus Video Jug filmukas, kaip vynioti maki. Aš iš ten mokiausi ir aiškiau tikrai nenupasakočiau :)

Tiekame į stalą su wasabi pasta, marinuotu imbieru ir japonišku sojų padažu. Visus ingredientus neaiškiais pavadinimais galima rasti prekybos centruose japoniško maisto skyrelyje.

6 komentarai:

  1. Puikiai gavosi. Matau darei su agurku. Aš papildomai dedu sezamo sėklų- skanu. Dar galima įdarui pasidaryti tokį japonišką omletą (net ir be kvadratinės keptuvės). Tam tereikia išplakti 2 kiaušinius ir įdėti po 1/4 arb. šaukštelio druskos/cukraus ir 1 valg. šaukštą sojų padažo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su omletu niekad nebandžiau, dėkui už patarimą.
    Anksčiau bandydavom su konservuotu tunu, bet nepasiteisino. Kartais darom su krevetėmis ir ikrais. Namu salygomis man patys skaniausi su avokadu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Cha cha cha. O aš pagalvojau, kad agurkas. Lietuviški vaizdiniai. Atsimenu Italijoje agurką pirmą kartą pamačiau lėktuve atgal - lietuvės moterys buvo pasidariusios sumuštinių kelionei...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mano uošvienei reikia gerai pagalvoti, kaip agurkas jos kalba vadinasi, vis užkrenta. O paklausk lietuvio kokias žino daržoves. Agurkas į pirma penketą paklius. Su bulve, morka, pomidoru ir burokėliu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. o kur galima Lietuvoj pirkti juodojo sezamo?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mindaugo Maximoj antrame aukste prie isejimo yra dziaovntu vaisiu parduotuvele. Ten yra juodojo sezamo ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails