2008 m. birželio 3 d., antradienis

Risotto su krevetėmis ir cukinijomis

Teoriškai receptas turėtų būti su cukinijų žiedais. Italijoje jie - didelis delikatesas. Kas turit sodą ar daržą, laisvai galima pasiauginti žiedų ir pasigaminti. Turėtų būti labai skanu. O kas neturi sodo ir parduotuvėse nėra tokių egzotikų pirkti, žiedus gali pakeisti jaunutėmis cukinijomis, ką aš ir padariau.


6 valgytojams

12 didelių karališkų krevečių (nevirtų, su galvom ir kiautais)
12 cukinijų žiedų su pačiomis cukinijomis (arba jaunų cukinijų, skaičius priklausomai nuo dydžio)
100 g sviesto, plius gabaliukas paskaninimui
1 nedidelis svogūnas, smulkintas
500 g carnaroli ryžių (tiks ir arborio ar vialone nano)
150 ml balto sauso vyno
1,5 l žuvies sultinio (arba krevečių sultinio, žr. receptą žemiau)
1 š. pomidorų passatos (nebūtina, jei naudojam pačių virtą sultinį)
1 citrinos sultys

Krevetes išaižom, jei nusprendžiam gamintis sultinį patys (o jei laiko yra, tikrai verta), galvas ir lukštus sunaudojam sultiniui (aprašymas apačioje), jei naudojam žuvies sultinį, išmetam.

Jei naudojam cukinijų žiedus, nuimam juos nuo cukinijų, išimam geltoną viduriuką, nuplaunam ir atidedam. Cukinijas susmulkinam nedideliais gabaliukais.

Krevetes įpjaunam išilgai ir išimam juodą veną, pasūdom, pabarstom šviežiai maltais juodaisiais pipirais, atidedame į šalį.

Sviestą ištirpiname storasieniame puode, lengvai 5-7 min. pakepame smulkiai kapotą svogūną, beriame ryžius. Kai ryžiai sušyla, pilam vyną. Alkoholiui nugaravus, po samtį pilame karštą krevečių sultinį. Vis maišome ir maišome. Procesas turėtų užimti 15 minučių.

Kai lieka paskutinis sultinio samtis, kartu su juo į ryžius dedame krevetes ir cukinijas. Maišydami kaitiname 2 minutes.

Nuimam ryžius nuo ugnies, jei naudojame, sudedame cukinijų žiedus ir paliekame pailsėti 30s. Įmaišome šaukštą pomidorų passatos (nebūtina), gabaliuką šalto sviesto ir citrinos sultis. Jei reikia, pasūdome.

Labai skanu - krevetės ir cukinijos duoda saldumą, ryžiai švelnūs kaip kremas, cukinijos traškios, citrinos sultys priduoda gerą skonį. Užima nemažai laiko (su sultiniu virš valandos), bet tikrai ir vėl gaminsiu, ypač jei mama iš sodo leis nuraškyti cukinijų žiedų.

Krevečių sultinys

morka
saliero stiebas
nedidelis svogūnas
2 š. alyvų aliejaus

Daržoves susmulkiname ir pakepame puode ant aliejaus. Įmaišome nuplautus krevečių kiautus ir galvas, kepame iki paruduos. Pilame pusę stiklinės balto vyno, šaukštą pomidorų piure (koncentrato). Kai alkoholis nugaruoja, pilame 1.7 l vandens, užverdame ir kaitiname 20 minučių ant vidutinės ugnies. Nukošiame.


Giorgio Locatelli receptas iš BBC Good Food 2005 m birželio nr.

3 komentarai:

  1. Itariu kad turetu but labai skanu.. Bandysiu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mums patiko, tikiuosi ir jums patiks :) Gal citrinos sulčių verta vis paragaujant įpilti - gan stipriai jaučiasi, gali pasirodyti per 'stipru'

    AtsakytiPanaikinti
  3. reik raškyt vyriškus žiedus, iš jų vistiek niekas neišaugs, jokio nuostolio. O jų paprastai gamta parūpina su labai didele atsarga, palikt vieną kitą dėl veislės, o visus kitus - šnai!
    (jetustuma, aš tikrai ne robotas, bet nežinau, ar pavyks įrodyti, jau du sykius susifeilinau, o nežinau keliems bandymams dar kantrybės užteks)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails