2008 m. gruodžio 12 d., penktadienis

Faraona alla cacciatora

Sukau sukau galvą, kaip tą nelemtą faraoną išversti į lietuvių kalbą, jei tokio paukščio nepažįstu, kol vakar čia pakomentavo popas ir mane paprotino rašyti pavadinimus itališkai. Taigi ir atkrenta pusė vargo!

Faraona, angl. guinea fowl lietuviškai netgi labai simpatiškai patarška arba perline višta vadinama. Mėsa tamsi, ganėtinai riebi ir minkšta. Šią vištą kartu su kalakutu ir cappone (ar tiksliau, vieną iš jų) labai tikėtinai galima rasti ant kalėdinio italų stalo. Ir aš patarškos pirmą kartą paragavau per itališkas Kalėdas, o šiandien pabandžiau kažką iš jos pagaminti pati. Norėjau išbandyti vieną Gordon Ramsay receptą, bet monkey husband išreiškė pageidavimą alla cacciatora (medžiotojų būdu), kas šiaip būtų jo specializacija virtuvėje. Kadangi nepasišiukšlinau ir gavosi tikrai labai skaniai, receptas įtraukiamas į internetinius užrašus ateičiai

~1 kg faraona
keli šaukštai alyvų aliejaus
svogūnas
kelios česnako skiltelės
čili pagal skonį
rozmarino šakelė, šalavijo lapeliai
pusė stiklinės balto sauso vyno
druska, pipirai

Puode ar gilesnėje keptuvėje pakaitiname aliejų, sudedame česnako skilteles, per pusę perpjautą svogūną, rozmariną, šalaviją ir čili. Paukštienos gabalėlius pasūdome negailėdami, apkepiname po maždaug 5 min. iš kiekvienos pusės, įpilame vyną. Kai alkoholis išgaruos, troškiname uždengus dangtį apie pusvalandį. Jei reikia, įpilame vandens. Prieš kepimo pabaigą nuimame dangtį. Paliekame, kol skystis nugaruos ir paukštiena net blizgės nuo padažo.

Paprasta ir labai skanu. Analogiškai galima gaminti ir su vištiena, triušiena.

2 komentarai:

  1. Čia biškį ne į temą, bet dabar visi gamina kalėdinius patiekalus :) O kas tradiciška Italijoje?

    Btw žadėjo Vilniuj pardavinėti tradicinius ten kažkokius itališkus pyragus, reikės gal pabandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pyragai gal panettone ar pandoro? Pirmasis su razinom ir visokiais dziovintais vaisiais, antrasis be. Pernai mama prigriebe pora Velykoms, akcija buvo :) Paaiskejo, kur jie po Kaledu is Italijos dingsta.

    Buvau pasisovus pandoro kepti, bet pagailejau saves. Be teslos maisykles lauktu sunkus ir ilgas darbas...

    Tradicijos per visa Italija nera, kiekvienam regione ir kiekvienoj seimoj vis kitaip. Per Kucias zuvis, bet ne pasnikiniai valgiai, pvz. gali buti pasta su lasisa ir grietinele, baccala populiaru (sudyta dziovinta menke). Per Kaledas mesa ir siaip visko daug. Kaip ir istisus metus, viskas sukasi apie valgyma :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails