2012 m. vasario 23 d., ketvirtadienis

Labai sveiki ir bjaurūs muffin'ai pagal Ottolenghi

Vėl Ottolenghi. Vėl nelietuviškas žodis pavadinime. Sakyčiau - mano blogas, ką noriu, tą rašau. Arba - pasidžiaukim, kad išvis rašau. Nes jei du įrašai seka vienas po kito, reiškia, kad varnelę užsidėjau bent dviem mėnesiams į priekį. Na ne... bus dar vienas receptas, kurį būtinai turiu užsirašyti čia, kaip labai gerą ir būtiną gaminti. Užsirašau - tai bus sriuba ir bus pagal Ottolenghi.

Šių bjaurokų muffinų istorija tokia. Vieną sekmadienį sugalvojau pavaidinti namų fėją. Supraskit, jau keli mėnesiai kaip šeimyna iš manęs negauna nieko naujo ir įkvepiančio virtuvėje. Ir po tiek mėnesių pagaliau pabudo pas mane namų šeimininkės dvasia, atsikėliau anksti rytą ir sugalvojau, kad pradžiuginsiu savo vyrus tokiais va pusryčiais. Man atrodė, kad sumaišysiu viens du ir kepa, o aš - į karštą vonią ir ilsiuosi. Pabunda šeima ir visi mes pusryčiaujam saulėtą sekmadienio rytą. Realybėj buvo kitaip. Nežinau, ar verta smulkintis ir eiti į detales - tie muffinai buvo ruošiami bent 25 min ilgiau nei būčiau norėjus anksti rytą (ai, ir tas rytas nebuvo jau toks ankstus, gal apie 9val.), šeima pabudo, kai aš tešlą kroviau į formeles ir suskubo komentuoti - fu, ką čia darai??? (morkų/kiaušinio/obuolio/miltų nekepta masė vizualiai nelabai išvaizdi). Galiausiai vertintojų komisija pripažino, kad
- muffin tikrai yra neišvaizdūs ir net bandė mane atkalbėti nuo fotografavimo
- geriausia jų dalis yra traškus viršus ir kai niekas nemato, galima jį nurankioti
- jie sveikuoliški ir tuos, kurių viršus jau nurankiotas, galima valgyti su minimaliu sąžinės graužimu dėl kalorijų, cholesterolių ir t.t.



Receptas 12 muffin'ų

300 g miltų
2 a.š kepimo miltelių
2 a.š malto cinamono
žiupsnelis druskos
4 kiaušiniai
160 ml saulėgrąžų aliejaus
280 g smulkaus cukraus
2 a.š vanilės ekstrakto (cukraus ar pan.)
220 g stambiai tarkuotų morkų
200 g stambiai tarkuotų obuolių
100 g pekano riešutų
100 g razinų
50 g kokoso drožlių (pakeičiau maltais migdolais)

Trupininiam viršui
50 g sviesto
75 g miltų
25 g rudo cukraus (muscavado)
50 g avižų dribsnių (stambių)
15 g saulėgrąžų
25 g moliūgų sėklų
15 g juodųjų sezamo sėklų
šaukštas vandens
šaukštas saulėgrąžų aliejaus
1,5 šaukšto medaus

Pradėti nuo trupininio viršaus. Sviestą supjaustyti gabaliukais, supilti cukrų ir miltus, trinti tarp pirštų iki  pasidarys rupūs trupiniai. Įmaišyti avižas ir sėklas, tada supilti vandenį, aliejų ir medų. Išmaišyti ir atidėti į šalį.

Orkaitę įkaitinti iki 170 C, keksiukų/muffin'ų formą iškloti popierėliais.

Persijoti miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame inde išmaišyti kiaušinius, aliejų, cukrų, vanilę, tarkuotas morkas ir obuolius. Atsargiai įmaišyti kapotus riešutus, razinas, kokosą ir galiausiai persijotą miltų mišinį. Nepersistengti maišant ir neišsigąsti tešlos nesimpatiškos išvaizdos (bei nerodyti jos būsimiems valgytojams). Išdalinti tešlą į formeles (man patinka su ledų šaukštu) ir gausiai pabarstyti anksčiau sumaišytu mišiniu.

Kepti apie 25-35 minutes arba iki kol iškeps (t.y. centran įbestas pagaliukas ištraukus bus sausas).

Atvėsusius išimti iš formos, atvėsinti prieš patiekiant. Labai skanu su arbata tingiai sekmadienio popietei..





























O už kadro vyko balius... ir arši kova dėl muffino tarp fotoaparato ir dviem lagaminais apsiginklavusio monstro. Laimėtojas tokiose kovose visad aiškus.

14 komentarų:

  1. O, viešpatėliau, man vien užmetus akį į produktų sąrašą atšoktų mintis juos kada nors gaminti... O tu dar apie poilsį vonioj svajojai... :D

    o-bet-tačiau-kadangi dvikovos nugalėtojo veido išraiška sako, kad muffinai verti grieko, reiks savo pareiškimą darkart pergalvoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. sakau, gi fėja jaučiaus. Bet iš esmės sumeti visokias sėklas ir grūdus ir nėra baisus tas sąrašas.
    blogiausia dalis skusti ir tarkuoti morkas bei obuolius bei sviestą trinti tarp pirštų. Bandžiau galvoti kaip raminamai veikia, bet nepadėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sakai, fėja... Kai kitąkart būsi ant LT žemės, mes tau su Jurga papasakosim apie fėjas :)

      Panaikinti
    2. nu tai nesakyk, negi aš į fėją nepanaši? kur namai sutvarkyti, pusryčiai padaryti, vonioj pagulėta, darbai nudirbti ir pati dar besišypsanti neburbanti laiminga. Negi negalima pasvajot?
      o kavos pas mane atlėkit, fėjos

      Panaikinti
  3. O man tai jie gražūs - tokie tikri sveiki rytiniai susivėlę padūkėliai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tai irgi nėra siaubingai baisūs. Išgąsdino tik tuos, kurie žalios tešlos niekad nematę :)

      Panaikinti
  4. Pas mane būdavo beveik visuomet tokia situacija, jei matydavo kaip gaminu nuo pradžių "fui, kam tas alus į keksą, fui, koks čia tortas su morkom" ir pan. :D O poto valgydavo, kad net ausys lapsėdavo:D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai va, gyveni ir mokais, kad kai gamini, pašalinės akys nereikalingos. ir pagalvokim, kad čia tik muffinai, ne kokie vėdarai :D

      Panaikinti
  5. O man jie labai skanūs atrodo! Primena avižinius sausainius, o dabar pavasary, kai kūnas išsiilgęs visokio plauko vitaminų, tai pats tas tokius krimsti!:)
    pasisekė Tavo šeimynai tokią fėją turėt:D aš tai kai pradedu apsimetinėt tokia kokį sekmadienio rytą, tai poto gaunas, kad tik apie pietus į tą išsvajotą vonią papuolu:D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Juste, ačiū, bet aš tik bandau tokį įvaizdį sudaryt :) ir ne visus sekasi apgauti :))

      Panaikinti
  6. nuostabu cia viskas.ir kur cia laiko tiek randat ir kepti ir rasyti.zaviosi.tik gal ir ne cia tureciau rasyti bet reikia tokios mazytes paslaugeles.va sedziu pribegdama pie sios masineles jau keleta dienu ir niekaip nesugebu atgaminti pas ka as maciau nuostabu pyraga Paris brest.ten buvo su nuotraukomis parodyta zingsnis po zingsnio.niekaip neatkuriu kuriame bloge maciau.radau internete ir skaitau angliskai ,bet ne tas.atsiprasau dar karta jei ne i tema as cia.

    AtsakytiPanaikinti
  7. tai gal šitas Paris-Brest ? http://irri-style.blogspot.com/2011/03/paris-brest-manasis-paris-brestas.html irgi seilę varvinau, vis žadu ir žadu gaminti :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kokie keksiukai! Kiek ingredientų - tikra skonių fejerija :) Tikriausiai ypatingai skanūs ir... smalyžių sąžinė vasarai artėjant rami :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vakar 2012 07 16 d neturejau ka veikti ir uzkliuvo Biatos laida.Kazkas siaubingo ,gamino keliata sriubu,Viena ,kazkokia su astriaja paprika,net seklyciu neiseme, makalavo ,makalsvo ir isvirus paragavus net zado neteko nuo astrumo,pati issiziojo,vire zirniu sriuba ,ju net nenuplove! subere tiesiai sausus,spirgus su svogunus kepdama sudegino,degesius supyle i zirniena.Laida turetu vadintis "kaip nereikia gaminti" Arba skirta tiems,kurie nori prarasti apetita paziurejus jos laida.Nesuprantu,tiek puikiu kulinarijos laidu,kur tvarkingai delioja produktus,graziai patiekia,seiles varva jas ziurint.O ji ranka lupynas pazeria salia paruostu produktu viskas vienoj kruvoj.Kaip gali tokias laidas leisti vesti? Koks gali buti jos reitingas?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails