2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Grilintos daržovės su petražolių aliejumi

Jei man reikėtų išrinkti mylimiausią rakandą iš savos virtuvės, po indaplovės iškart eitų grilinė keptuvė. Kaip gi kitaip, jei ne jos dėka, aš miesto vidury pasijusčiau lyg tėvų sode... Tas dūmo kvapas, priduodamas bet kuriam į ją įkrentančiam ingredientui, mane tiesiog apžavi. Kalafiorų salotos nuostabios, manau, didžiąja dalimi, jos dėka. Ir šios daržovės, jei gyvenimo sąlygos neleidžia susikurti laužo  terasoj ar kaimynai prieštarauja dūminimui balkone, po grilinės keptuvės tampa ypač skaniu patiekalu. Vienas minusas, gan didelis, kad paskui dūmais kvepia ne tik maistas, bet ir visi namai. Todėl mano planuose - nauja aklinai uždaroma atskira vrtuvė! Užsibarikaduosiu ir gaminsiu, dūminsiu, gaminsiu

Trumpai apie keptuvę. Jų būna įvairių brangesnių ir pigesnių. Manoji labai sunki, prigriebta iš Ikea, Favorit vadinasi (sese Milda, aš tau ją pažadu kaip nors parvežti, net jei ir į Ryanair apribojamą bagažą tik keptuvė ir tetilps).

Po ditirambų (tiesiog) keptuvei seku prie recepto. Jo pas mane išbandyti du variantai - vienas pagal Ottolenghi idėją, kitas pagal Gordon Ramsay. Ottolenghi savo variante siūlo dėti bet kokias daržoves - burokėlius, morkas ir pan. Man prieinamiausi - cukinijos, baklažanai ir paprikos.


Versija Nr1 su petražolių aliejumi

Kiekiai nėra tokie svarbūs, aš dedu labai iš akies. Pvz šiandien buvo 2 dideli baklažanai, 4 cukinijos, 2 paprikos.

Petražolių aliejui reikės: 50 g petražolių (kitaip sakant, DAUG), 75 ml alyvų aliejaus, 1,5 š. citrinos sulčių, 2 česnako skiltelių.

Supjaustyti daržoves, sudėti į atskirus indus. Cukinijas pjaustyti kiek įstrižai pusės centimetro griežinėliais. Paprikas per pusę, išvalyti sėklas ir dalinti išilgai juostelėmis. Baklažanus apie centimetro storio griežinėliais. Daržoves apšlakstyti aliejum ir pasūdyti.

Orkaitę įkaitinti iki 190C (bus reikalinga baklažanams pabaigti kepti).

Grilinę keptuvę įkaitinti ant didelės ugnies. Kai jau beveik rūksta, po vieną sluoksnį dėti daržoves. Apversti, kai jau matysis griliaus žymės. Nėra svarbu gerai iškepti daržoves, svarbu, kad jos susimargintų keptuvės dryžiais ir įgautų dūmo skonį.

Kepimą pradedu nuo baklažanų. Iš keptuvės juos dedu į karščiui atsparų indą ir į orkaitę 5/10 minučių, kad pabaigtų kepti.

Kol kepa daržovės (o tai užtrunka... ), pasigaminam petražolių aliejų. Sudedam į smulkintuvą visus ingredientus, druskos, pipirų ir pasmulkinam keliais paspaudimais.

Iškepus cukinijoms, paprikoms, dedam viską į vieną indą kartu su baklažanais ir kai pravėsta, supilam aliejų su petražolėmis.

Kažkas pasakiško man tokios daržovės... Valgome kaip garnyrą arba su kuskusu. Arba tiesiog vienas užkandžiui. Italijoje dar būtų įpilama acto, bet aš jo privengiu. Ypač tokių kiekių, kokie ten įprastai vartojami (kandi kąsnį ir žadą atima)

Versija Nr2 su provanso žolelėmis ir balzaminiu actu

Kitas variantas pagal Gordon Ramsay būtų panašus. Daržoves supjausčius sudėti į vieną indą, išspausti porą česnako skiltelių, pabarstyti provanso žolelėmis, alyvų aliejumi ir palikti pasimarinuoti bent valandai. Iškepus sudėti į indą ir apšlakstyti balzaminiu actu bei skrudintais pinijų riešutais. Irgi puiku!

O kurį variantą išbandysit jūs?

6 komentarai:

  1. Mmm.. pirmasis variantas man labai įdomus pasirodė. Kadangi šiokią tokią grilinę keptuvę turiu (už labai juokingą kainą), reiks pabandyt. Kita vertus, gi ir kepsninę balkone turim

    (laimei, virš mūsų nieks negyvena, tai galim grilint į sveikatą. tik be antros pusės pagalbos, aš to griliaus taip niekad ir nekuriu pati. per daug vargo vienai :) )

    Tiesa, man tai skaniausi ant keptuvės kepti grybai (dažniausiai tai būna pievagrybiai) ir cukinijos. Apsivalgymas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Abu variantai skamba puikiai. Grill keptuvės neturiu, bet pakeptas daržoves be galo mėgstu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gyveni ir mokaisi... Galvojau, kad grilinė keptuvė tik raštą priduoda. Dabar ir aš jos noriu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai, o kokiu budu griline keptuve priduoda kvapa? Zinau zinau durnas klausimas, bet vistiek :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, virš mūsų gyvena... ir kartą buvo atėję pasiklausti, ar netyčia negrilinam balkone :) O aš tik tuną grilinau ant keptuvės :)

    Taigi iš ten ir dūmo kvapas :) Nes kai kepi pridega ir prirūksta :D Taigi prie rašto ir specifinis skonis gaunasi

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vava, as irgi, kai ner kas pradetu malkas degnti bbq imu sia nuostabiausia keptuve ir viska grilinu :D siandien isgrilinau cukinijas ir vistienos file!!!! dieta dieta

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails