2011 m. birželio 28 d., antradienis

Arbūzo ir fetos salotos ir melionų granita

Karšta... norisi gaivos. Daug vandens, daug vaisių. Šiandien su drauge padarėm shopping'ą kaimyninėje Italijoje. Man vėl apraibo akys nuo to, kaip viskas pigiau, kiek visko daug ir kaip susilaikius neiššluoti lentynų, nes šaldytuve ir taip niekas netelpa.

Pradedam nuo kainų. Lugane arbūzą perki gabalėliais, riekelėmis. 1.50 fr už kilogramą. Valgai ir taupai. O vos už 15 km esančioje parduotuvėje toks pats arbūzas net nepjaustomas, pardavinėjamas apvalais kilograminiais vienetais už 0,23 eur/kg. Verčiu į litus - šveicariška kaina 4.33 lt, itališka - 0.79 lt. Net perskaičiuot ėjau pati tokiais skaičiais nepatikėjus. Labai logiška, kad dabar namuose riogso 8 kg arbūzas, kurį su monkey diavoletto bandysim įveikti.

Tęsiu toliau. Garsiai mąstau, kodėl net ir po trijų metų apsipirkinėjimo itališkose vietose dar vis lengvai einu iš proto patekusi į itališko maisto apsuptį. Paaiškinimo nėra. Čia tiesiog - meilė...

Tolesnis punktas: karšta. Labai... bet užtat kaip gera valgyti pietus terasoje, kol ten dar neatsisukusi saulė. Kadangi be arbūzų susisukus galvai prisipirkau ir daug melionų, šiandien pas mus - arbūzų salotos ir melionų granita. (ir barščiai... žinau, kad neįsipina į kontekstą, bet labai jau norėjosi. Taip, teisingai parašiau, ne šaltibarčiai, o barščiai. Šaltibarščiai buvo vakar, diavoletto sakė tiksliai taip: 'schifo'. Jam du su puse metų, jei ką... ir iki šiol niekad to žodžio nebuvo pavartojęs, net ir lietuviško atitikmens)



Receptas:

Arbūzo, pjaustyto riekelėmis ir norima forma
Mėlynojo svogūno, plonomis riekelėmis pjaustyto
Fetos sūrio, trupinto
Baziliko lapelių
Pipirų juodųjų, šviežiai maltų
Alyvų aliejaus

Komponuoti ingredientus lėkštėje norimomis proporcijomis, apšlakstyti aliejumi ir... baigta.



Vėl nukrypstu, nes atsiminiau vieną kultūrinį nesusipratimą iš senų laikų, tinka į sąrašą prie 'tortellini su grietine', kam žinoma ta istorija.

Arbūzai mano atsiminimuose Lietuvoje valgomi rugsėjo mėnesį. Tada būna pigiausi ir geriausi. Ir jau beveik laukiant šildymo sezono pradžios man nekildavo asociacijos jų dėti į šaldytuvą. Priešingai, iš tų senų laikų atsimenu šiltus arbūzus... Tokia saulės šiluma. Nereikia daug pasakot, kaip į mane susmigo aplinkinių akys, kai Romoje per birželio kaitrą parsinešiau pusę sultingo sunokusio arbūzo ir norėjau iškart pasimėgaudama jį suvalgyt.... Atrodo ir dabar girdžiu tuos nusistebėjimo pilnus šnibždesius - gi atšaldyt reikia, negalima taip valgyt. Nuodėmingoji, arbūzų niekas taip nevalgo!

Su šia hiperbole baigiu įrašo dalį skirtą bumbėjimams, atsiminimams ir arbūzams. Nepamirškite prieš valgant atšaldyti arbūzo! Verta


Dabar greitai prie kitos atgaivos: meliono. Pas mus namuose jis neatskiriamas nuo prosciutto crudo. Bet kokiu atveju, ir melionas visais pavidalais valgomas atšaldytas. Labai gaivina. Pristatau: melionų ir mėtos granita. Sicilietiškas desertas, paprasčiausiai ledukų ir vaisių gėrimas.


2 stiklinėms

300 g meliono gabaliukais
100 g cukraus
125 ml vandens
mėtos lapelių

vandenį užvirti, supilti cukrų, pamaišyti kol ištirps. Melioną susmulkinti su mėtų lapeliais blenderiu, supilti sirupą, išmaišyti. Indą (šalčiui atsparų) dėti į šaldiklį ir periodiškai išėmus pamaišyti/prasukti blenderiu. Pirmą kartą po valandos, paskui gal po 45 minučių. Po trečio maišymo, jei labai kantrybės trūksta, jau galima krauti į stiklines.

PS: Kitą kartą dėsiu mažiau cukraus, maniškis melionas ir taip saldus buvo

9 komentarai:

  1. Be galo gražuoliškos nuotraukos. O arbūzas bet kokiu pavidalu man siejasi su vasara. Kai karštą popietę grįžę namo dviese suvalgydavom sultingą ir sunokusį milžiną :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prajuokino monkey diavoletto ir scifo :) nevyniodamas į vatą vaikis pareiškė nuomonę :) Itališko kraujo jame visgi turbūt daugiau nei lietuviško :)

    Fain. Gražiai tu čia.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Juliana, tai gal tik man vienai arbūzai su rudeniu siejasi :) Į bendrabutį parsitempdavom didžiulius jų kiekius ir valgydavom, kol atrodė jau sprogsim :)

    Egle, aš nenusileidžiu, kraujo turi būti po lygiai! Šaltibarščių nevalgė, o barščiai tiko. Kitą savaitę Lietuvoje išbandysim rimtai, kiek ten to polinkio į lietuvišką virtuvę pas jį

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man arbūzas asocijuojasi su mano gimtadieniais rugjūčio pradžioje. Lietuvoje jis būdavo privalomas gimtadieninis desertas (greta torto :) ). Tiesa, neatšaldytas, nes būdavo toks didelis, kad netilpdavo į šaldytuvą.
    Diavolettas koks juokingas... įsivaizduoju jo surauktą nosytę... :)
    O meliono granita puiki... Mes dabar irgi užsikabliavę ant meliono ir prosciuto crudo... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Citrina, diavoletas jau kartais visai nebejuokingas būna. Pvz., kai reikia skubiai išeiti i parduotuvę, o jo vienintelė norima apranga - raudonos šlepetės ir maikutė

    Melionas su prosciutto man tikras išsigelbėjimas vasarą - taip skanu ir taip greita

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puikus vasaros meniu ir labai skanios nuotraukos! Reikės būtinai išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Melionų granitą būtinai išbandysiu, nes atrodo labai gaiviai. Kai gerklė nustos erzintis neaišku nuo ko.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sakykit prasau, o kuo granita skiriasi nuo serbeto???

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tadai, geras klausimas. Bent Italijoje šerbetas yra švelnesnės tekstūros, ne tokie stambūs ledukai, kaip granitos.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails