2010 m. balandžio 30 d., penktadienis

Fegato alla veneziana. Kepenėlės venecijietiškai

Pirmą kartą jų paragavau prieš kelis metus prie Gardos ežero šiaurės Italijoje. Ežeras, beje, labai gražus, tik italai gailisi labai, kad visas išparduotas vokiečiams... Taigis užsisakius tų kepenėlių neturėjau jokio supratimo, su kuo valgoma. Negalėjo man paaiškinti ir monkey husband, nes gi pas juos Romoje venecijietiškų patiekalų tikriausiai niekas negamina. Patiekalas patiko, o dabar, kadangi yra užėjus kepenėlių valgymo manija, gaminamas ir namuose. Receptų internete daug, bet aš darau savaip.

Du pagrindiniai ingredientai čia - kepenėlės ir svogūnai. Kad ir kaip bedarytumėt, svarbiausia laikytis principo, kad svogūno turi būti daug, geriausiai tiek pat, kiek kepenėlių. O gal net daugiau. Darau dažniausiai su vištienos kepenėlėmis, nors originalas reikalautų veršienos. Svogūnus reiktų kepti svieste, bet jį keičiu aliejumi.


2 žmonėms
apie 300-400g kepenėlių
2 dideli svogūnai
šaukštas vyno acto (balto arba raudono)
alyvų aliejaus arba sviesto kepimui
druskos, pipirų, petražolių lapelių, ketvirtis citrinos (jei nėra petražolės ar citrinos, nieko tokio)

Kepenėles nuplauti, supjaustyti apie cm storio juostelėmis arba pagal skonį ploniau ar storiau.

Supjaustyti svogūnus pusžiedžiais, kepti keptuvėje aliejuje arba svieste ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol suminkštės. Pasūdyti, įpilti šaukštą vyno acto, pamaišyti sekundę, kol dings aitrus acto kvapas, dėti kepenėles ir kepti ant ganėtinai aukštos ugnies. Ne ilgiau nei 5 minutes, perkepusios kepenėlės bus neskanios, lyg guminės. Pasūdyti, pabarstyti pipirais, pašlakstyti citrinos sultimis ir pabarstyti petražolėmis.


Valgyti su bulvių koše. Užsigerti vynu. Labai skanu ir ganėtinai paprasta

Primenu ir kitus mūsų išbandytus ir labai patikusius receptus su kepenėlėmis: paštetas ir veršienos kepenėlės su balzaminiu actu

8 komentarai:

  1. kaip įdomiai :) - mano mama visada taip gamindavo :) pasirodo Venecijietiškas patiekalas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mano mama volioja miltuose kepenėles ir acto nepila, bet pagal šitą receptą man skaniau. Netgi mano mažasis valgė, jam jau 1.3 m o nieko nenori valgyti, o šį patiekalą valgė :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sivakar gaminsiu kepeneles. Bet siek tiek kitaip (kaip visada :)) Kai gaminau pasteta pagal tavo recepta, man labai patiko kepeneliu skonis kol jos dar siltos buvo. Kaip tik pagalvojau, kad butu labai skanu su kokiom bulvem valgyti tiesiog karstas. Bet tada i pasteta sudejau. Siandien pasteto nedarysiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Romoje sakai :) Gal žinai, arba žinai kas žino picos pado receptą ? :D
    Romoje valgeme... tokiose įstaigose kur didelėse kvadratinėse blėkose kepa picas ir pardavinėja gabaliukais. Juk žinai apie ką aš :) Taigi ten tokia lyg aliejaus tešla, bet niekaip nesusigooglinu recepto. Ar ten miltai kokie, ar temperatūra, bet nesigauna tokia, kaip ten :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kažkaip man visada trūksta receptų su kepenėlėmis, o jas labai mėgstam, išbandysim su vyno actu ;)dėkui.

    AtsakytiPanaikinti
  6. popas, kas Romoje? Na jo, buvau dar vakar Romoje :) Žinau, apie ką tu. Recepto neturiu. Būna duona su aliejum, ilgiau laikosi, tai gal čia principas panašus, tose blėkose turi pastovėti kurį laiką, kol išperka. Bandyk googlint pane arba panini all'olio. Jei nori, turiu picos receptą, kaimynės mamos receptas. Nebandžiau pati ir nemanau, kad greitu laiku išbandysiu, bet jei įdomu, šūktelk, galiu perrašyt.

    Sandrina, Violeta, išbandėt? Gavosi?

    Laima, mano mažasis atrodo kaip drakonas, atrodo, kad valgo viską. Ypač kai Romoje būnam, ten giminėms parodo, kad aš jį namuose gal alkaną laikau, puola kaip išbadėjęs ant maisto :)

    egidija, mano mama lyg su miltais gamina. Ir su daug svogūno. Beveik venecijietiškai :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. tai palauksiu kol pati išbandysi :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip gaila, kad taip ilgai negalim sulaukti jokio receptuko :(
    Ypač ir norėtųsi tokių kokių visai paprastų :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails