2010 m. balandžio 20 d., antradienis

Orata al cartoccio. Orata popieriuje

Nežinau, kaip dažnai ir kokią žuvį ant stalo galima rasti pas jus namuose. Jei namuose yra žvejų, tikriausiai lydekos, karpiai, ešeriai, žiemą stintos, vasarą karšiai ir panašiai. Pajūryje gyvenantiems gal lengviau rasti ir šviežios menkės, plekšnių ir kitokių jūrinių žuvų. Kiek pamenu, eilinio prekybcentrio žuvies vitrinos atrodo gan skurdžiai - lašiša, karpiai ir rūkytos žuvelės. Bet manau, kad padėtis su laiku vis taisosi, augant paklausai, parduotuvės pasiūlo įvairesnės šviežios žuvies.

Pas mus Šveicarijos pietinėje dalyje žuvies pasirinkimas, sakykim, lenkia lietuvišką, bet toli gražu neprilygsta itališkajam parduotuvių asortimentui. Labai populiaru žuvies file, kas man iš esmės nesuprantama - sunku patikrinti, kokio šviežumo žuvis buvo į file paversta. O kainos!!! Kažkada skundžiausi mėsos kainomis, žuvies kainos joms tikrai prilygsta, o kartais ir pralenkia. Taigi mes dažniausiai naudojamės įvairiomis akcijomis. Pavyzdžiui, ir šįkart oratos tik 12,50 frankų už kilogramą. Aišku, mieliau valgyčiau jūrose plaukiojusias, o ne ūkiuose augintas, bet čia jau prabanga (sužvejota orata gali kainuoti iki 50 frankų už kilogramą! kainą litais gausite padauginę iš 2,20).

Kad jau pradėjau su beletristikomis, tai pratęsiu. Esu pasididžiuodama ne kartą pasakius, jog esu žvejo dukra ir moku atskirti ne tik karosą nuo ešerio, bet ir šviežią žuvį nuo nelabai šviežios. Ir su šiuo savo sugebėjimu esu jau ne kartą čia nusvilus. Parduotuvėse į mane kaip į ateivę žiūri, kai prašau parodyti žuvies akis (jos turėtų būti skaidrios)! Nežinau, argi labai jau juokingai skamba: norėčiau pažiūrėti į štai šios oratos akis, taip taip, šios 12.50 frankų už kilogramą... O jei akys neįtikina, dar ir žiaunas prašau parodyt - jos turėtų būti skaisčiai raudonos. Ir visa tai - italų kalba su accento esotico (liet. egzotišku akcentu). Tikras pardavėjų siaubas, ne kitaip!


Užteks rašliavų, einame prie recepto. Apie oratą rašiau prieš beveik metus, įrašas čia. Jau kelis kartus kepiau labai panašiai, tik kiek patobulintai.



Naujasis variantas.

3 oratos po maždaug 300-400 g
2 skiltelės česnako
rozmarino šakelė
šalavijo lapeliai
citrina
keli šaukštai sauso balto vyno
alyvų aliejaus
druskos, pipirų

Žuvį nuskusti, išimti žiaunas, nuplauti, nukirpti pelekus. Nusausinti, iš visų pusių pasūdyti ir pabarstyti pipirais. Nuplauti citriną ir žoleles (jei naudojame šviežias), nulupti česnako skilteles, citriną supjaustyti apvaliais griežinėliais.

Į kiekvienos žuvies pilvą  įkimšti kelis lapelius šalavijo, rozmarino, pusę skiltelės česnako ir 2-3 griežinėlius citrinos.

Pasiruošti kepimo popierių, geriau lenkti dvigubai. Dėti oratas ant popieriaus, apdėlioti likusiomis žolelėmis ir česnako skiltelėmis, užpilti apie šaukštą alyvų aliejaus ir 2-3 šaukštus vyno (skaityti pastabą apačioje). Popierių sukelti į viršu ir užsukti taip, kad neišeitų garas, suspausti krokodilo tipo spaustuku (ne virtuvinis, o ofiso reikalas).


Kepti įkaitintoje 200C orkaitėje apie 20 minučių. Svarbu labai neperkepti, bus sausa ir neskanu!

Kai iškeps, sudėti į indą, prieš patiekiant nuimti odą ir išdalinti valgytojams file pavidalu. Skanu su orkaitėje keptomis bulvėmis arba tiesiog su duona.

Pastaba: mano mieloji anyta, kurios kulinariniais sugebėjimais tikrai neabejoju (na.. tik kartais) sako, kad vynas ir žuvis kartu netinka, nes nustelbia žuvies skonį. Jei žuvis tikrai šviežia, vyno gal ir nereikia...

Pastaba nr. 2: sakoma, kad geriausio skonio oratos yra sveriančios kilogramą ar pusantro. Šias kepti reikia 40-45 minutes.

Pastaba nr. 3: Italija šiaip garsėja žuvies pasirinkimu, bet įdomu kodėl Romoje vyro tetos antros eilės pusbrolio dukros dukrai pediatras rekomenduoja valgyti šaldytą žuvį, o ne šviežią?

6 komentarai:

  1. Orata, tai... dorada taip? Be galo susipainiojau nes....

    Orata, kiek žinau, lietuviškai yra verčiama kaip karosas. Angliškai - sea bream, o žodynas rodo, kad tai irgi yra karosas. Nors man vistiek atrodo, kad tai yra dorada :D Gali taip būti?

    Klausiu, nes galvoju kokios žuvies šiam receptui reikėtų mūsų PC paieškoti..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, tu būtum velnioniškai populiari mūsų mieste! Čia gi kas antras gyventojas jei ne žvejas, tai bent meškere turi :)

    Aš po kelių tokių žuvies apžiurų gavau "blatą" - šviežiausia žuvis iš "po prekystalio" keliauja mano orkiatėn :) :)

    Tai tu būtum pirmo ryškumo žvaigždė čia ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi kiek aš išmainyčiau už šviežią karpį! Nebūna čia jų pirkt ir aš nesuprantu kodėl..

    Pirma nuotrauka - nereali! Žurnalinė tokia ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) vakar kaip tik kepiau popieriuje žuvį, tik kad ten buvo panagasijų filė. nu gavosi labai skaniai, skaniau nei folijoje, sakyčiau... prisidedu prie ditirambų, foto pirmoji - liuks :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle, manau, kad dorada. Bandžiau ieškoti lietuviško vertimo, radau tik kad vienas restoranas verčia kaip jūrų karšį, visai gali būti. Jei ne orata/dorada, čia ir kokia kita balta jūrinė žuvis tiktų, pvz koks sea bass

    Ievut, simpatiškas jūsų miestas :) Kai sekantį kartą kraustysimės, įtrauksiu į svarstytinų vietų sąrašą :D

    ŽD, karpis nepopuliarus gal kad riebus labai? Ir šiaip JK nėra didelis pasirinkimas gėlavandenių žuvų. Pavyzdžiui, ešerių file niekad nebuvau mačius pirkti. O mes dabar gyvenam prie ežero, labai populiarios jos. Ačiū tau ir Egidijai dėl pagyros nuotraukai. Namuose likau neįvertinta :) Per liūdna, sakė, mano žuvis :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. O, matau jau aptaret zuvies pavadinima, net cia Amsterdame irgi ziuriu, kad lyg Doradas pardavineja. Dabar zinosiu. :) Aciu uz receptuka Eglut, nuo taves ir sea bass pradejau gaminti.

    Pas mus sviezios zuvies, visokiu, krabu, kriaukliu ir pan. netruksta. Nors mano uosviai isitikine kad tik pas juos, pietvakarinese Olandijos salose ji pati pati paciausia. :)))

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails