2009 m. gruodžio 15 d., antradienis

Krevečių curry. Prawn Balchao

Jau ir pas mus žiema atėjo. Šiandien net -1 buvo. Žinau, žinau, kad pas jus ten minus dvidešimt. Tai va ir patiekalas šis labai geras šildantis, ypač jei tik čiliukų nepagaili. Jau trečią kartą šią savaitę gaminamės, kad tik nesušaltumėm. Plius labai greitai pagaminamas, tik ryžius reikia nepamiršti pamerkti pusvalandžiui.

Šis karis, sako autorė Anjum Anand, iš Goa kilęs. Kiek autentiškas, nelabai žinau. Gal Jūratė arba skaniai.lt eidami pro šalį pakomentuos, jie čia pas mus indiškos virtuvės ekspertai (prašau nepykti, jei jų ir daugiau yra, bet nepaminėjau).

Jei mėgstate gaminti indiškos virtuvės patiekalus, prieskoniai nenustebins. Jei negaminate, gali tekti papildyti prieskonių lentynėlę. Kartą tai padarius, šito gėrio turėtų užtekti ne vienam kariui ir net ne dviems.

Čili kiekis recepte - grynai skonio ir turimos čili stiprumo reikalas. Džiaugiuosi, kad užteko man proto nesudėti penkių čili ankščių, kaip kad patarė receptas... Ir vienos buvo pilnai su kaupu, taip aštriai jau seniai bebuvau valgius. Išalkęs bebe žiūrėjo prašančiomis akimis į mano lėkštę, bet aš turėjau pasirodyti savanaudė pavydalė mama, kuri savo maistu su vaiku nesidalina! Ir tada jis griežtai atsisakė valgyti savo moliūgų košę. Na, bet čia jau kita istorija.


2 valgytojams
nedidelis svogūnas
4 skiltelės česnako
6 juodieji pipirai
2 gvazdikėliai
8 gramai tarkuotos šviežios imbiero šaknies (apie 1,5cm)
a.š. garstyčių sėklų
a.š. kumino sėklų
čili ankštis (skonio reikalas, receptas prašo 1-5)
pusė a.š. ciberžolės

keli šaukštai aliejaus kepimui
nedidelis smulkiai pjaustytas svogūnas

2 pomidorai (kadangi ne sezonas, naudojome 0,5 skardinės pomidorų gabaliukais)
3-4 š. raudonojo vyno acto
a.š. cukraus
druskos

200 g krevečių (naudojome šaldytas nevirtas)

Ryžiams
200 g basmati ryžių
365 ml vandens
pusės citrinos sultys

Imbierą, česnaką ir prieskonius sutrinti trintuvėje iki vientisos masės. Jei reikia, įpilti lašelį vandens.


Ant aliejaus pakepinti svogūną, kol įgaus auksinę spalvą. Sudėti pomidorus, nesmulkintą čili ankštį, pakepti apie 10 minučių. Jei labai išsausėja, įpilti truputį vandens. Sudėti prieskonių košelę, išmaišyti. Supilti actą, cukrų, gerai pasūdyti. Perkaitinti, kad prieskoniai susimaišytų ir nusistovėtų skonis. Paragauti, ar nieko netrūksta.

Dėti krevetes. Labai trumpam, kol paraudonuos (apie 2 minutes). Valgyti su ryžiais.

O ryžius man patinka ruošti taip: nuplauti 200g ryžių po šaltu vandeniu, kol vanduo bus skaidrus. Pamerkti pusvalandžiui. Išgriebti ryžius, dėti į puodą, užpilti 360 ml šalto vandens. Užvirti ant stiprios ugnies, įspausti citrinos sulčių, sumažinti ugnį iki vos vos rusenimo ir uždengus dangtį pavirti 7-8 minutes. Patirtis sako, kad jei mirkysit ilgiau nei pusvalandį, vandens reikės mažiau.

Skanaus!

17 komentarų:

  1. Vien perskaicius pavadinima - Prawn Balchao - vos nuo kedes nenukritau ir pajutau laukini alki, o dar tik rytas! Mirstu del gero Goa maisto :o) Anjum Anand man visai patinka, nors nedaug jos receptu esu pati isbandziusi, bet per TV paziuriu.

    Tavo "karis" atrodo nuostabiai gardziai, o prie recepto irgi nera ko prikibti :o) As dedu paprasta acta, kai gaminu Goa patieklus, tik rugstelei, bet tai yra skonio reikalas.

    Dziovintu raudonuju cili pipiru aitrumas, kaip tu sakai, yra toks "nuo ... iki". As naudoju Kasmiro raudonuosius cili, tai nuo vieno aitrumo nebutu per daug. Bet yra tokiu ispanisku/meksikietisku bombu, kurios tikrai sukeltu gaisra burnoje :o) Tad gaminant reikia i rusi atsizvelgti. Beje, daugelis tradiciniu autentisku Goa patiekalu yra HOT HOT SPICY HOT.

    Einu dar paspoksoti i nuotrauka ir pasvajoti..... :o)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmmm vien žodis krevetės čia kelia apetitą, o dar tokiam padaže... Greičiau ta sesija praeitų - noriu gaminti!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jūrate, ačiū už įvertinimą. Mes su vyru abejojom dėl acto, nelabai žinojau, kad indiškoje virtuvėje jis naudojamas. Pagal recepta prašo malt vinegar arba red wine, tai čia tikriausiai arba paprasto, arba tokį, kokį mes turėjom :)

    Indre, kuo greitesnės sesijos pabaigos. Bet žinok, šitas reikalas gana greitai pasigamina, geras dalykas atsipalaidavimui po egzamino. Aš tai atsimenu sesijas... Būtinai reikėdavo pradėti valgyti gaminti. Arba tvarkytis. Būtent tada, kai labiausiai laiko nebūdavo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo labai skaniai! Ir nuotraukos - tiesiog super! :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Prabangą pabūti virtuvėje leisiu jau šį 6dienį po paskutinio egzo (liko 2, whew). Tada su mieliausiu pagaliau žmoniško maisto gausim, nes dabar mintam tik pica ir sushiu :D kažkaip nestudentiškai, bet kad nieko kito pakeliui į namus paimamo nėra. Šaldytuvas liūdi :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. bandysim, butinai. klausimas - kaip italiskai ciberzole? :) ir dar (atsiprasau visu virtuves profesionalu uz ribota issilavinima) - kuminai ir kmynai, koks skirtumas? bent jau italu kalba? :) smagu, kad vel pradejai rasyt, monkey receptai man labai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. ZD, ačiū už pagyrimą nuotraukoms. Stengiausi :)

    Indre, visai neprieštaraučiau būti sushiu gyva :) O sesijos nepavydžiu visai... Sėkmės pabaigiant, visai nedaug beliko!

    Evelina, ciberžolė gal kaip nors turmerico/curcuma? Kuminas turėtų būti cumino, jis tokio indiško skonio, bent jau tas, kurį perku maltą. Kai pirkau cumino sėklų, jas sėkmingai už kmynus naudoju. Na ir dar lieka finocchio arba pankolis, tas irgi panašias sėklas turi, tai bent tiek galiu užtikrinti, kad šis tikrai čia netinka :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vizualizacija labai įspūdinga :) Naujas fotikas/objektyvas photoshopas? :D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dėkui :) Fotikui jau pusė metų, bet panašu, kad tik dabar susidraugavom :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Mmm, koks viliojantis astrumelis. Esu kazka panasaus gaminusi, tik su avinzirniais. Irgi labai skanu buvo.

    O ryzius as pries virdama visada pakepinu svieste arba aliejuje ir tada uzpilu karstu vandeniu. Gaunasi birus ir labai skanus. :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sandrina, tavo komentaras pačiu laiku :) Be tavęs būčiau pamiršus avinžirnius nakčiai pamerkti! :) Dėkui begalinis, rytoj vis gi valgysim hummus'ą :) Arba pasta e ceci :)

    Ryžius aš ir taip gamindavau anksčiau. Dabar proporcijas pamiršau :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip saunu kad netycia patalkinau! :)
    Ryziu proporcijos: 1 puodelis ryziu, 1,5 vandens. Bent as taip mazdaug matuoju.
    Megstu hummusa! Bet as ji tik su duona valgau. Ar galima kaip kitaip?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Jo, dabar pamenu ryžius. Dar pakepindavau svogūną, tada ryžius, vandens ir uždengus ant silpnos ugnies, ar ne?

    Hummus'a šįvakar nešiuos į namo kalėdinį vakarėlį su salierų kotukais ir morkų lazdelėmis kaip mirkalą :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. esu visiška analfabetė indiškoj virtuvėj... bet vistiek kišu trigrašį tavo virtualion virtuvėn ir sakau,kad pasiilgau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Oj, ievute, kol man daejo... :))) Kaip miela tave cia matyti! Be galo, be krasto!

    AtsakytiPanaikinti
  16. dar truputi pagirsiu sita patiekala :) Italijoj jau gaminau 4 kartus, nes nu NEREALIAI skanu :) neseniai buvau Lietuvoj, tai ir ten pas drauge vakarienei pasigaminom, dabar jau ji pati gaminasi. Nu visiskas atradimas, galeciau valgyti kasdien :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Evelina, mes ir vis dar džiaugiamės atradimu. Svarbu tik apsipirkti prieskoniais ir šaldiklyje visad turėti šaldytų krevečių :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails