2008 m. balandžio 13 d., sekmadienis

Risotto su šparagais





Receptas iš Giorgio Locatelli knygos Made in Italy. Darbo nemažai, bet man patinka maišyti risotto, savotiškas atsipalaidavimas, lyg joga.

Dviems personoms reikėjo:
pundelio šparagų
alyvų aliejaus
sviesto
poros svogūnų
75 ml balto sauso vyno
250 g carnaroli ryžių
tarkuoto parmezano
druskos, juodųjų pipirų

Paruošiame šparagus - atskiriame kietus kotukus, jei reikia paskutame storesnę žievę, nieko neišmetame! Peiliu paspaudome kietesnius gabaliukus - iš jų gaminsime sultinį. Kotukus supjaustome į 4-5 cm galiukus, atskiriame viršūnėles. Gaunasi tris krūvelės.

Ruošiame sultinį. Gilesnėje keptuvėje ar puode įkaitintame alyvų aliejuje pakepiname dalį smulkintų svogūnų (daugiau troškiname, nei kepame). Dedame pirmą šparagų krūvelę - ką labai norėjosi išmesti. Pakepiname kokias 5 minutes ir užpilame apie litrą šalto vandens, užverdame, pasūdome ir po 20 minučių nukošiame sultinį, kas liko puode pertriname per sietelį. Sultinį paliekame šilti ant silpnos ugnies.

Imamės antros krūvelės. Ant sviesto vėl pakepiname svogūnus, dedame šparagų kotelius - iki kol apkeps. Porą šaukštų keptų šparagų sutriname blenderiu, gražinam keptuvėn ir atidedame.

Pagaliau gaminame risotto. Ant sviesto kepiname svogūnus, atidžiai saugome, kad nepakeistų spalvos, tada krauname ryžius, pilame vyną ir pamažu pilstome sultinį (kaip gaminamas risotto, skaityti skaniai.lt). Po 10 min. dedame šparagų kotelius, maišome toliau.

Šparagų viršūnėles blanširuojame sultinyje (apie 1 min.), išgriebiame, pabarstome druska.

Po 15-17 minučių aktyvaus maišymo išjungiame ugnį, paliekame risotto pailsėti kokią minutę, įmaišome kokį šaukštą šalto sviesto ir parmezaną. Paskaniname druska ir pipirais. Patiekiame su šparagų viršūnėlėmis ir šiek tiek parmezano. Užsigeriame baltu vynu.

Skanaus!

2 komentarai:

  1. kaip tik uzvakar valgiau risotto su sparagais ir krevetemis. Taip ir likau tada nesupratusi, ar ten ryziai buvo, ar kokie spec. makaronai... bet vat dabar tai jau zinau :) skanu buvo. Tik sparagai buvo pakasti po tuo risotto, o krevetes vidutinio dydzio ant virsaus rateliu sudeliotos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niekad nebuvau pagalvojusi apie sparagu ir kreveciu kombinacija. Skamba idomiai, reikes pasizvalgyti receptu

    Manau, kad teko valgyti risotto, bet buna ir makaronu ryziu pavidalu :) Pvz., Barilla gamina Risi all'Uovo - ryziai is kiausiniu. Labai tinka i sriubas :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails