2008 m. balandžio 18 d., penktadienis

Bandymai su artišokais

Kai tik atvykstame į Romą, uošvienė žino kaip mane pasipirkti - ruošia artišokus. Pirmą kartą juos pamačiau prieš kelis metus. Ilgai stebėjau, kaip jie ruošiami, daug skaičiau, bet pirmas bandymas juos skaniai paruošti buvo nesėkmingas. Porą metų artišokų nepirkau. Šiandien Ciuriche turgaus diena. Artišokų sezonas. Negalėjau atsilaikyti.



Bandžiau gaminti carciofi alla romana - artišokus kaip Romoje.

Artišokų valymo procesas ne pats maloniausias. Po lapelį nuskabom iki kol pasirodys šviesiai žali lapai. Nupjauname viršūnę, išskobiame spygliuotus pūkučius iš šerdies, nupjaustome žievelę nuo kotuko. Vis pašlakstome citrinos sultimis, kad nejuoduotų. Merkiame į vandenį su citrinos sultimis. Valymo procesą su paveiksliukais ir angliškais aprašymais rasite čia angliškai. Apie artišokus gan išsamiai aprašyta ir čia lietuviškai.

Bandome gaminti.
Į artišokų viduriukus pridedame česnako ir mėtos (arba petražolių), artišokus ir dedame į puodą kotais aukštyn. Nepagailime aliejaus, pripilame vandens, kad artišokus apsemtų maždaug iki pusės. Verdame apie 40 min. Aš į tą patį puodą įmečiau kelias išilgai pjaustytas bulves. Labai skaniai gavosi! Nors atrodo gal ir nelabai ypatingai. Todėl ir nuotraukų nebus :)

Tiesa, mūsų šių metų atradimas - konservuoti artišokai. Skaniausi, kokius radome parduotuvėse. Pas mumi kainuoja apie 10lt už indelį. Perkant šviežius reikia žiūrėti, kad būtų kietos galvos ir nebūtų pavytę.



Buon apetito!

PS: tikrai puikus aprašymas su nuotraukomis, kaip valyti artišokus. Gaila, kad atradau tik praėjus gerai savaitei po eksperimento

3 komentarai:

  1. Aš irgi jau domėjausi artišokais, pamaniau gal reiktų kada pabandyti pakulinariaut su jais, tačiau tas ilgas ir ne itin malonus jų valymo būdas vis atbaido...
    Todėl keteinu įsigyti konservuotų artišokų, bet prieš tai galbūt reikia išbandyti namuose kurį laiką stovinčius bambuko konservuotus ūglius :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man jie be galo skanūs, tikras delikatesas. Su niekuo nesulyginamas skonis. Tik atrodo, kad reikia 'pajausti', kaip juos valyti. Pirmą kartą pagailėjau lapelių, tad valgėm lyg sausas žoles, šįkart tiek nupjausčiau, kad ne kas beliko :) Tikriausiai daug priklauso ir nuo rūšies bei kokybės.
    O konservuotus tikrai Sacla rekomenduoju. Sako, kad Maksimose jų būna.
    O ką su bambukais žadi gaminti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ech, kaip užsimaniau artišoko paragauti... Ačiū už sukeltą pagundą:)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails