2012 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Baklažanų ir paprikos užkandis

Man labai patinka baklažanai. Vis dar egzotiški, kažkuo magiški ir tokios gražios spalvos. Vis gi taip dažnai nesugalvoju, kaip juos suvalgyti. Kažkodėl tik aš viena šeimoje jų mėgėja. Ir apskritai, netvarka - man kuriam laikui pasitraukus iš virtuvės, dabar čia pripažįstami tik itališki patiekalai!

Kai namuose lieku viena, kai visai ramu, gaminu tik sau. Pavyzdžiui, 'prisideginu' baklažanų ir valgau kelias dienas įvairiais pavidalais. Vienas iš variantų - baklažanų ir paprikos užkandis. Turkiškas, iš Moro knygos.

Svarbiausia - pasiryžti užsiimti daržovių deginimu. Tai galima daryti ant dujinės viryklės, ant laužo ir pan. Kadangi mūsų visi prietaisai elektriniai, naudoju tam reikalui orkaitės grilių. Imu keturis baklažanus, porą raudonų paprikų, juos pabadau šakute (kad nesprogtų) ir dedu po karštu griliumi. Kas 15 minučių apverčiu ir taip kepu apie 45 minutes (paprikoms užtenka kiek mažiau). Kai daržovės sudega ir subliūkšta, išimu iš orkaitės, atvėsinu. Tada tereikia perpjauti per pusę ir išskobti baklažanų vidų. Paprikoms nuimti odelę, išimti sėklas. Iš taip paruoštų daržovių labai skanu ruošti sriubą - tereikia sutrinti, pakaitinti, pridėti pupelių, citrinos sulčių (mmm labai skanu). Iš baklažanų galima ruošti baba ghanoush ir daug kitokių patiekalų. Man tas jų rūkytas skonis yra kažkas tokio, nenusakomo.



Šiam užkandžiui reikės

poros degintų baklažanų ir paprikos
citrinos sulčių
česnako skiltelės, sutrintos su druska
extra vergine alyvų aliejaus
druskos, pipirų
natūralaus jogurto

Degintus baklažanus supjaustyti, sudėti į lėkštę, įspausti citrinos sulčių, įmaišyti česnaką su druska ir alyvų aliejų. Išmaišyti, pasūdyti ir paskaninti pipirais.

Papriką supjaustyti juostelėmis, išdėlioti ant baklažano. Patiekti su šiek tiek pasūdytu natūraliu jogurtu ir kalendrų lapeliais. Būtų skanu su rytietiška duona, bet gerai ir su tokia, kokios randame tuo metu namuose.

Proporcijos nesurašytos tiksliai, nes man pagal originalų receptą būtų ganėtinai per daug česnako, tad patartina paeksperimentuoti pagal savo skonį.

Nuotraukoje patiektas variantas su karamelizuotu sviestu. Skanu, bet nebūtina, ypač jei skaičiuojate kalorijas. Sviestas karamelizuojamas jį kaitinant ant silpnos ugnies vis pamaišant, kol įgaus rusvą spalvą.

Įdomu, ką jūs gaminate iš baklažanų?

7 komentarai:

  1. Smagu, kas vėl virtuvėn įsisukai :)
    Su baklažanu gaminu viduržemio jūros suvožtinį - paprikų relish arba ajvar, keptas haloumi sūris, kepti baklažanai ir maltinukas tarp dviejų skrudintų turkiškų duonelių arba duonos su raugu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mmm, koks skanus dalykas. Reikės įsirašyti prie idėjų gaminimui

      Panaikinti
  2. Aš vis dar neprisijaukinu baklažanų... Taip degintas paprikas labai mėgtų, reikia ir baklažanus išbandyti, gal irgi patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. skaniausia manau būtų vasarą ant laužo padeginti. Nereiktų virtuvės tiek vėdinti :)

      Panaikinti
  3. Mmmm mane nupirktų šitas receptas :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. jau žinau, kad man labai patiktų... Esu mačiusi, kaip svilina baklažanus židinyje, bet aš dar vis nejaučiu, kad moku, reiktų susikaupti ir pabandyti

    AtsakytiPanaikinti
  5. Receptai su nuotraukomis

    Ernesta.lt

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails