2011 m. spalio 6 d., ketvirtadienis

Moliūgų sriuba vienam ir kaip aš fotografuoju maistą

Pagaliau įsikūriau naujoje virtuvėje. Besikraustydama supratau, kiek daug visokių virtuvės rakandų turiu ir... kiek dar daug ko man trūksta. Pavyzdžiui, manęs vis neapleidžia mintis, kad man gi būtinas KitchenAid'as, o dabar jam net vietos virtuvėje būtų (užuominą supratot? oj, gi ne ta kalba pas mane Kalėdų senis skaito... nesuveiks).

Šiandien pietums turėjau pusę moliūgo ir pusvalandį laiko. Taip gimė paprasta ir (man) skani sriuba. Sriuba vienam, dabar aš ją taip vadinsiu, nes abu mano vyrai jos tiesiog nepripažino ir lyg maištaudami užkando sumuštinių. Kaip žinia, į šį blogą pastaruoju metu susirašau receptus, kurie patikrinti, man patikę ir bus gaminami dar. Ši moliūgų sriuba? Taip, bus gaminama - vienam valgytojui.



reikės

moliūgo (apie 500 g)
125 ml grietinėlės
a.š. imbiero miltelių
a.š. malto muškato riešuto
a.š. rudo cukraus
druskos
moliūgo sėklų

Moliūgą nuplauti, išimti sėklas. Jas siūloma paskrudinti 180 C orkaitėje (aš paskrudinau pirktas gatavas išlukštentas). Gabalais pjaustytą moliūgą dėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu, kad vos apsemtų ir įbėrus druskos virti tiek, kol suminkštės. Sutrinti blenderiu, supilti grietinėlę, suberti prieskonius, cukrų ir pavirti dar 5 minutes. Patiekti pabarsčius skrudintomis sėklomis.

Tiesa, po greitai pagamintų pietų pradėjau rūpintis, kaip ir kur reikia fotografuoti naujuose namuose. Senuose buvo daugmaž aišku, kur langai, kokiame kampe kokia šviesa, o čia dar viską reikia išsiaiškinti. Beieškodama sau kampelio pagalvojau, kad gal ir skaitytojams bus įdomu, jei papasakosiu fotografavimo užkulisius, tuo labiau, kad pastaruoju metu susilaukiu klausimų apie techninę pusę. Visų pirma noriu pabrėžti, kad tai, ką darau, nebūtinai yra teisingai, nesiruošiu mokyti, noriu tik pasidalinti, kaip ką darau.

Pirma - fotografuodama naudojuosi natūralia šviesa, tad veiksmas vyksta kur nors netoli lango dienos metu.

Antra - fotografuoju maistą, kurį po to suvalgau. Dažniausiai fotografuoti turiu maksimum 5 minutes, nes laukiančių alkanų namiškių kantrybės ribos matuojant minutėmis maždaug tokios ir yra.

Trečia - naudojama technika iš esmės nesvarbu, man pačiai labiausiai patinkančios mano nuotraukos darytos su Canon 1000d, kurį drąsiai rekomenduoju fotografijos pradinukams. Dabar naudoju Canon 5d mk2 ir (dažniausiai) fiksuotą 50mm f1.4 objektyvą ir (retai) kintamo židinio nuotolio Canon 24-70 f2.8. Tikriausiai maisto fotografijai būtų geriau makro objektyvas, gal kada nors... koks Canon 100mm f2.8L





Fotografavimas ir minčių procesas vyksta maždaug taip - pagalvoju apie pagrindą, lėkštę (šiandien buvo lengva, sriubinės tik dvieju tipų tėra), patiekalo spalvą, servetėlės spalvą. Paplanuoju, iš kur turėtų kristi šviesa, kad išgauti norimą efektą. Langas šiame išdėstyme yra iš kairės pusės, o kad iš priešingos pusės sušvelnint šešėlius, panaudojau veidrodį (visa kita, kas būtų reikalinga, neaišku, kuriose dėžėse liko). Kad nebūtų tuščias fonas, imitavau valgymą - padėjau butelį su stikline vandens, o vėliau ir duoniukų. Fotografavau pilnai atverta diafragma iš visų pusių visais kampais, kol išgavau tai, kuo likau daugmaž patenkinta.

Tiek šiam kartui paslapčių. Jei turit klausimų, nesikuklinkit!

P.S. Receptas iš prancūziškosios Ripailles

19 komentarų:

  1. Bellissimo! Ir kaip nauji namai? Kaip kaimynai? :D
    Sriuba atrodo nuostabiai. Mes šiandien paskutinius dubenėlius jau suvalgėm :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nauji namai dar dėžėse skendi, bet jaučiu, kad bus čia smagu :)

    Aš ir paskutinę lėkštę suvalgiau :) Maištautojams daugiau nebesiūliau.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super irasas! Prasom daugiau kada nors - kai jau ispakuosi visus 'pribumbasus'.

    Pas mane tragedija su sviesa - visi langai i siaure, o ir apsiniauke cia penkias dienas per savaite, kazkodel ypac savaitgaliais.. :( Bet taip apsiniauke, kad nieko nesugebu nufotografuot.. Tai kartais lendu i soda palinksint kaimynu, bet ne kazin kas ten - net stalo normalaus nera kur pasistatyt.

    Svaigstu, kaip noreciau dirbt is namu, nes ziema cia temsta apie 15:30, bet be sansu man.

    Tai vat - pabambejau. Bet labai fainas irasas, o ir nuotraukos tavo - tobulos.

    Sriuba - irgi. As jau baigiu isivaziuot i rudenio nuotaikas - dar tebevalgau figas, bet svaigstu apie moliugus, obuolius ir desreles :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Siaip as tavo Kaledu seneliui sakiau, kad jei nori tau nupirkti ka nors brangaus, tiks Kitchen aid'as. Tik nezinau, ar nepamirso :) Tai jei ka, pries Kaledas ant skype busenos pasirasyk, ko nori :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. O aš tikrai planuoju parsitįsti namo naują blenderį, nes mano senasis atlieka tik 50% trynimo darbų. Beje, faina ta nuotrauka iš šeimos albumo :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, tikrai saunus irasas. Saunu sriubyte ir paaiskinimai kaip fotkinama.

    As pilani sutinku, kad geriausiai fotografuoti dienos sviesoje. O jei dar ant saulutes tai is vis nuotraukos fantastisko :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Puikus įrašas, nuostabi nuotrauka ir šaunus fotografijos pradžiamokslis :) Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ŽD, nėra ten daug tų pribumbasų, tik DIY stiliaus reflektoriai.

    Dėl šviesos tai sakoma, kad šiaurė yra labai gerai, tik aišku, ne tada, kai jau grįžus iš darbo naktis už lango... Tada įsivaizduoju fotografavimui lieka tik savaitgaliai arba rinkinukas lempų.

    Karolina, šeimos albumo nuotraukoj mano dar senoj virtuvėj svečių verdama kopūstienė :)

    Anonimui, džiugu, kad patiko įrašas. O su saulute reikia mokėti elgtis ir tinkamai ją panaudoti. Lengviau be jos :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Tikrai puiki nuotrauka! Ir labai smagu pamatyti, kaip viskas vyksta už kardo :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba, klausimas tikrai pasirodys juokingas, bet noreciau suzinoti, kuom yra geresnis fiksuotas 50mm objektyvas?? ir kaip tada ten tas fokusas veikia?? Reikia tam tikru atstumu visada fotografuoti??
    Turiu canon 500D, megstu gaminti. Bet arti jis nefotkina- smulkiu maisto niuansu nefokusuoja. Ka patartumet- nauja fotika, ar galima kazkoki labiau artinanti objektyva nusipirkt?? Aciu. Jusu nuotraukos visada nuostabios. Dar dabar akyse stovi nuotrauka- kur melionu granita saules nusviesta ir arbuzu salotos :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Laba, klausimas tikrai pasirodys juokingas, bet noreciau suzinoti, kuom yra geresnis fiksuotas 50mm objektyvas?? ir kaip tada ten tas fokusas veikia?? Reikia tam tikru atstumu visada fotografuoti??
    Turiu canon 500D, megstu gaminti. Bet arti jis nefotkina- smulkiu maisto niuansu nefokusuoja. Ka patartumet- nauja fotika, ar galima kazkoki labiau artinanti objektyva nusipirkt?? Aciu. Jusu nuotraukos visada nuostabios. Dar dabar akyse stovi nuotrauka- kur melionu granita saules nusviesta ir arbuzu salotos :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonime, o koks pas jus objektyvas? Naujo fotiko niekam nepatariu, kol dar neišnaudotas ir neperprastas dabartinis :)

    50mm man patinka tuo, kad yra 'šviesus', t.y. diafragmą galima atidaryti iki f1.4, kas reiškia galima fotografuoti tamsesnėje aplinkoje. Objektyvas yra gana aštrus, nors ir ne makro. Atstumas reguliuojamas kojomis - artėjant ir tolstant nuo lėkštės. Iš arti jis nefokusuoja, bet gi ir nereikia įlysti iki molekulių. Sriubos nuotrauka būtent su juo daryta ir tai dabar žiūrint atrodo, kad galėjau dar truputį atsitraukti toliau :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Egle, zinai, kas dar labai idomiau butu? Postprodukcijos reikaliukai :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. ŽD, ai jo, galiu parašyt ką nors ta tema, jeigu domina

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aciu uz atsakyma. Savo fotika perpratau iki kaulu smegenu :) Nors pradejau kazkada kursuose, klausydamas, kas yra diafragma, islaikymas ir pan. Bet metus laiko kasdien nufotkinu mazdaug po 3 pagamintus patiekalus, kurie ir tapo geriausiais modeliais- niekad nesiskundzianciais ir nejudanciais :) jau vien darzoviu per siuos menesius apie 70 ivairiu rusiu uzsivakavau. taigi fotoaparato galimybes "atkaliau". Net ne viena maisto nuotrauku konkursa laimejau. Fotoaparata gavau dovanu, man rinktis neteko. Objektyvas Canon EF-S 18-55mm f3.5-5.6 IS. Ir man jau truksta ir mazu detaliu ryskumo ir fotografavimo is arciau. reikes pasidairyti nauju objektyvu. Nezinojau, kaip fotografuojama su 50-tuku, nors girdejau portretistus ir kt ji pakankamai giriant. Ir dar manau, kad ne viskas nuo fotoaparato priklauso. Konksus laimedavau ir su powershot muiline. Svarbiau turbut, "aki turet" ir menmiska gyslele. Jus siuos turtus tikrai turite, nes Jusu nuotraukose daug sirdies, pastangu ir uzmoju ideta. Ir tai duoda rezultatu- Jusu nuotraukos nuostabios!!! Sekmes gaudant gera kadra :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Dėkui už gražius žodžius :) Jūsų vietoj pabandyčiau su 50mm f1.8, jis pakankamai nebrangus ir nejudantiems modeliams puikiai tinkamas, galima ir kokį makro filtrą ant jo užsidėti, jei dar arčiau norisi prieiti.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Del KA.
    turiu ir labai dziaugiuosi. taip, vietos jam reikia, bet darbelis su juo tikras kaifas. ko man truksta tai nebent papildomo puodo. bet kazkaip verciuosi. tiesa, nepatogumas -manasis "pro" versija, tai sunku suplakti maza kieki :(
    o siaip daiktelis!
    Ir sekmes megaujantis paprastumu!!
    Rasa

    AtsakytiPanaikinti
  18. Norime bendradarbiauti su jūsų blogu. Ar galite parašyti mums el.paštu į biuras@klientupaieska.lt arba paskambinti telefonu 8 670 243 14 ir aptartume tai plačiau, nes nerandame jūsų kontaktų. Ačiū, iki malonaus Justinas Ilisevičius.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Kaip aš svajoju apie tokią erdvę - kad namai būtų šviesūs ir su diiiideliu stalu. Ir aišku gero fotoaparato reikėtų. Tikiu - kada nors viskas bus :) dabar žiūriu, deduosi patarimus į galvą.

    Sriuba tikrai skani atrodo. Man moliūgai vis dar nepriėjo eilės...

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails