2009 m. rugpjūčio 7 d., penktadienis

Pasta alla carbonara

Jei galvojate, kad čia tie spagečiai su grietinėlės padažu, tai va ir prigavau! Ot ir ne! Bent jau Romoje, iš kur patiekalas kilęs, nelabai rasi su grietinėle, nebent turistams... O gaminama labai paprastai ir iš paprastų produktų - švieži kiaušiniai, geros kokybės pasta, alyvų aliejus ir šoninė. Nors turiu prisipažinti, kad gerai padaryti tikrai nėra lengva... Kadangi padažas iš žalių kiaušinių, labai didelė rizika pagaminti tiesiog makaronus su kiaušiniene. Bet ir toks variantas nėra blogas. Iš patirties sakau :)


Pradedam

2 žmonėms
250 g pastos (mums patinka su ilga pasta - spaghetti ar bucatini)
5 š. alyvų aliejaus kepimui
2 česnako skiltelės
~100 g rūkytos šoninės kubeliais (pancetta affumicata)
2 tryniai ir vienas kiaušinis
4 š. smulkiai tarkuoto pecorino romano (aitrus avies sūris), bet tinka ir parmezanas arba džiugas
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų

Užvirti vandenį pastai. Kol virs makaronai, pasiruošti padažą.

Keptuvėje ant nedidelės ugnies įkaitinti aliejų, dėti česnako skilteles (priklausomai nuo skonio galima kapotas, galima nesmulkintas ir jas vėliau išgriebti). Apskrudinti šoninės kubelius.

Du trynius ir vieną kiaušinį išplakti su sūriu, pagardinti pipirais.

Išvirus makaronams, juos nusunkti, keptuvę su šonine nuimti nuo ugnies. Versti makaronus į keptuvę, gerai išmaišyti, kad pasidengtų aliejumi ir maišant supilti kiaušinių plakinį. Kiaušiniai 'apsidirba' su karštu aliejumi iki padažo konsistencijos ir (idealiu variantu) nepavirsta į kiaušinienę.

Barstome pipirais, tarkuotu pecorino ar parmezano sūriu ir skanaujame.

10 komentarų:

  1. o ar zinote kad carbonara reiskia anglininkus?
    :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. zinau, bet nepagalvojau :D o viena is patiekalo kilmes versiju yra ta, kad anglies kasejai visada su savimi turedavo reikalingu produktu siai pastai gaminti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skaičiau, kad būtent todėl, patiekiant būtina pabarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais, nes jie primena anglies dulkes. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va kokia grazi istorija :)

    O kita patiekalo kilmes versija sako, kad ji isrado amerikieciai Romoje antrojo pasaulinio karo metais :)

    Koks gi skirtumas - svarbu, kad paprasta ir skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mes tai dar cukiniją dedam. Priskaitėm reiškias Oliverio :)

    Paprasta tai jo, bet praktikos reikia kad atsikalti laikus taip, kad viskas vyktų kai reikia :) Aš vis galvoju kada pabandyti makaronus su sūriu pasidaryti (kur pasta, aliejus, pipirai, druska ir sūris), bet vis neišdrįstu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. cukinija? na gal... visai idomu :)
    apie caccio e pepe kalbi? atrodo, kad paprasciau nebuna, bet kad padaryti taip, kaip TURI buti, be galo sudetinga :) sakoma, kad ir nuo pipiru kokybes daug kas priklauso...
    mes darom kaip ir variacija su sviestu/pecorino romano, kai namie visai nera ka valgyt, tik makaronai ir suris :) mano sesers megstamiausias pastos patiekalas :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. puikus receptas. seniai knietejo isbandyti, bet vis pabijodavau, kad iseis kiausiniene. taciau pavyko is pirmo karto!:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ponas/ponia anonimiškas turi ypatingų kulinarinių gabumų, jei iš pirmo karto gavosi :) Giriu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Šiaip tikra Carbonara gaminama su sūdyta kaiulės pažande (guanciale):)) pabandykit - skonis tikrai skiriasi nuo rūkytos šoninės...

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails