2009 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Tiramisu

Apie tiramisu nieko daug nepapasakosi. Variacijų šimtais, receptų begalės internete. Iš esmės skiriasi tiek, kad žmonės daro arba be žalių kiaušinių (berods, Jamie Oliver), arba tik su tryniais, arba ir su baltymais, dar kiti gamina su grietinėle. Mano variantas pagal itališkąjį chef blog. Be baltymų, su grietinėle ir, savaime suprantama, maskarpone. Skirtas džiaugtis retai. Na... nebent svarstyklės ir cholesterolio perteklius negąsdina.


3 tryniai
150 g cukraus
250 ml grietinėlės (riebios, full fat)
250 g maskarponės
350 ml espresso kavos
amaretto likerio, konjako ar kokio kito alkoholio pagal skonį
18 savoiardi sausainių (damų pirštelių, biskvito arba pačių keptų)

išvirti stiprią stiprią kavą, manau geriau per stipri, nei per silpna. Trynius išsukti su cukrumi iki baltumo. Sudėti maskarponę ir išplaktą grietinėlę. Pasiruošti formą. Pilti kremo sluoksnį, dėti kavoje ir konjake pamirkytus sausainius. O mirkyti taip. Iš vienos pusės mirkt - greit suskaičiuoji iki trijų ir iš kitos pusės tiek pat. Čia individualiai pagal sausainius, maniškiams būtent tiek reikia. Vėl kremas, vėl sausainiai ir vėl kremas. Dėti į šaldytuvą bent porai valandų. Barstyti karčia kakava arba šokolado drožlėmis. Valgyti.


Įdomumo dėlei pasižvalgiau po lietuviškus blogus (atleiskite, jei ko nepaminėjau). Va IRRI style visai neseniai darė tiramisu su kiaušinių baltymais. Foodday gamino tiramisu tortą. Kepykla Nr.5 sudėliojo tiramisu į lygiai tokius pat indelius (ryškiai nuo creme brule užsiliko, ar ne?). Mano virtuvė darė tiramisu be grietinėlės. Butterfly paskui juos gamino. Ir Irma. Beatos va receptas, irgi su baltymais. Panašu, kad visi variantai skanūs. Sėkmės bandymuose.

8 komentarai:

  1. na, ne visai nuo creme brulee likę tie indeliai - taip, pirkau būtent tam, bet man jie tokie universalūs - ir padažams, ir ledams, ir tiramisu, ir keksiukams. Viskam!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Matai, taip pagal save nusprendziau :) Maniskiai nuo kepeju be stabdziu issukio like :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveikute, cia Siga raganele :) Kadangi tu istekejusi uz italo, manau, kad turi isskirtine teise atsakyti i mane dominanti klausima :))) Anadien dariau tiramisu (dariau pagal Beata), gavos nenreaaaaliai skanus, bet... man truputi malonuma numuse mintis, kad ten yra zaliu kiausiniu.. Tai dabar mastau: jei daryciau be kiausiniu (baltymo ir tryniu), ar tai labai pakenktu skoniui? AS darau su mascarpone, dar riesutu i sluoksni barstau, kakavos, tai gal tu kiausiniu ne nerik.. Ka manai?
    Is anksto dekui uz atsakyma :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš čia eidamas pro šalį įsikišiu :) Kiaušinis šiaip dažniausiai dedamas ne dėl skonio, o labiau kaip emulsiklis man atrodo. Jei malonumą muša mintys apie žalią kiaušinį, rekomenduoju "Mano virtuvės" variantą, kur kiaušiniai yra termiškai apdorojami.

    AtsakytiPanaikinti
  5. ash irgi eidama pro shona negaliu nepakalbeti apie tiramisu ir shiaip
    pirma, tai Egle kaip super kad vel randi laiko rashyti, man visada smagu skaityti!
    monkey bebe tikiuosi miega nors kartais diena ir tau leidzia pabut su savim....nes man tai labiausiai truksta laiko su savim, bet kai pagalvoju pasensiu ir tada busiu su savim tiek kad sau atsibosiu labai greitai, tai tiek uzstales ishhminties...
    dabar apie maskarpone tiramisu ir kiaushinius...bet kiausiniu tiramisu tiesiog nesigautu...nes maskarpone pati yra per sunki ir per stora, kad graziai susivalgytu...tikrai per riebu ir net nesiteptu sluoksniai, taigi mano labai megstamas Popas yra teisus is dalies...
    ash beje savo tiramisu recepta esu gavusi is vienu vyruko pries kokius 4 metus, ir visada naudoju ta plius minus, bet kiausiniai ten yra ir nesitraukia, dariau n kartu, visi paragave griuna po stalu, ir prasho recepto....nes tikrai LABAI lengvai pasigamina ir LABAI ispudinga...kiausininis receptas beje yra ir pas Nigella ir pas ne viena autoriu, daug maz visur jis yra toks pats, maskarpone plius kiausai ir cukrus, tada varijuoja kaip kas sugalvoja su shokoladu (kazkas minejo riesutus) ivairius skirtiingus alkoholius deda ir panashiai....man svarbiausia tiramisu yra alkoholis pageidautina ir geriausiai musha rudas romas ir gera kava...
    dar su sausainiais idomumu yra, nes velgi labiausiai paplite yra lady fingers...bet pvz vienos damos knygoje jinai griuva kryzium uz pavesini sausainius...taip kad visi variantai geri, bet be kiausiniu neisivaizduoju kaip ishgauti panasia konsistencija ir skoni....ash kazkaip tu kiausiniu nebijau:) bet va kai taip pasakiau tai tuoj prisikalbesiu...
    tai tiek
    pirmyn monkey dinner!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kol atostogavau jus ir patys cia viska issiaiskinote su zaliais kiausiniais :) Saunuoliai! Aciu, Beata, aciu, popai. Dazniau stabtelkite eidami pro sali.

    Sigute, gal bandyk pagal Jamie Oliver recepta, jei zali kiausiniai maiso. Jis 500g mascarpones plaka su cukrumi ir skystina su 140ml saldaus sherio.

    Beata, bebe kartais miega, dazniausiai po max 40 min. Visa laime, kad dar neropoja, tai kur padedu, ten atrandu. Kol kas :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jei galima, dar viena kuklu trigrasiuka pridesiu =) Nors as pati visada gaminu su zaliais kiausiniais, skaiciau, kad kiti vietoj ju maiso paplaktos grietineles na arba terimiskai apdoroja kiausinius, kaip jau auksciau minejo.

    AtsakytiPanaikinti
  8. O kaip tas termiškas kiaušinių apdorojimas vyksta? suintrigavo :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails