2009 m. sausio 7 d., trečiadienis

Crème brûlée

Šį mėnesį teko garbė man mesti iššūkį Kepėjams be stabdžių. Seniai rūpėjo išbandyti crème brûlée namų sąlygomis. Paaiškėjo, kad nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti. Padorų desertą pabandžiau išgauti nepirkdama virtuvinio liepsnosvaidžio ar kaip jis ten vadinasi.


Viską dariau taip, kaip parašyta recepte žemiau. Išskyrus, kad gaminau iš pusinės porcijos (nes parduotuvėje nupirkau paskutinius tris indelius), vos nesusimoviau ties 6 punktu, bet laiku susipratau, kad karšta grietinėlė pilama į kiaušinius, o ne atvirkščiai. Kepiau ilgiau nei nurodyta - 45 min. ir ne tokioje karštoje orkaitėje (maniškėje su vėjeliu geriau buvo 120C).

Kadangi cukrų karamelizavau ne su tuo mandriu įrenginiu, o tiesiog po griliumi, naudojau cukraus pudrą. Ją kelioms minutėms palikau karštoje orkaitėje, kad išgaruotų drėgmė. Kambario temperatūros kremo indelius kiek įmanydama lygiu sluoksniu per sietelį apibarsčiau cukraus pudra ir kišau po laaabai gerai įkaitintu griliumi. Kaitinau ant aukščiausios įmanomos lentynos ir maksimalios temperatūros ganėtinai trumpai, gal net mažiau nei minutę. Svarbu stebėti, kad cukrus tik ištirptų, o ne sudegtų.

Kai atvėso, buvau maloniai nustebinta, kad cukrus sustingo į traškią plutelę, kurią taip smagu baksnoti ir laužyti šaukšteliu. Kremas buvo šiltokas, kas man nelabai patiko (na bet aš jo prieš tai gerai ir neatvėsinau), vanilės grūdeliai nusėdo ant dugno (kodėl???). Kitą kartą kremą ruoščiau iš vakaro, laikyčiau šaldytuve, cukraus plutelę po grilium daryčiau prieš pat valgant, tikintis, kad kremas per daug nesušils.

Kai iki galo įvaldysiu cukraus deginimo po griliu paslaptis, creme brulee gaminsiu ne kartą. Jau dabar gailiuosi, kad gaminau tik iš pusinės porcijos...

Receptas

Reikės:

500ml riebios grietinėlės,
1 vanilės ankšties,
100g smulkaus cukraus (plius papildomai pabarstymui),
6 kiaušinio trynių.

Gaminimas:
1. Orkaitę įkaitinti iki 140 C.
2. Grietinėlę supilti į puodą. Vanilės ankštį perpjauti išilgai pusiau, peiliuku išimtas sėklas sudėti į grietinėlę.
3. Ankštį supjaustyti gabaliukais, juos taip pat sumesti į grietinėlę.
4. Užvirinti ir iškart sumažinti ugnį, kaitinti ant nedidelės ugnies penkias minutes.
5. Karščiui atspariame inde kiaušinių trynius išplakti su cukrumi iki kreminės konsistencijos.
6. Vėl užvirinti grietinėlę, ją supilti į kiaušinių ir cukraus plakinį, nuolat maišyti kol sutirštės.
7. Masę per sietelį nukošti į didelį ąsotį, mišinį išpilstyti į šešias formeles, užpildant maždaug du trečdalius jų tūrio.
8. Formeles sudėti į didelę skardą. Įpilti karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius.
9. Kepti orkaitėje (vidurinėje lentynoje) apie 30 minučių arba kol kremas iškeps, bet liks kiek minkštas ties viduriu.
10. Išimti iš vandens, atvėsinti iki kambario temperatūros.
11. Prieš tiekiant kiekvieną formelę lygiu sluoksniu pabarstyti smulkiu cukrumi, karamelizuoti su virtuviniu liepsnosvaidžiu.
12. Palikti kelioms minutėms, kad atvėstų. Patiekti.

15 komentarų:

  1. O, koks gražutis išėjo! Gaila, kad mažokai :) Bet buvo galima likusią pusę supilstyti į paprastus puodelius :) nebūtinai naudoti ramekinus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmm... Skanumelis. Tik visa beda, jog karamelizuojant cukrų griliuje, jis labai sudega, o naudojant virtuvinį liepsnosvaidį - taip gražiai apskrunda, kad net oro burbuliukai matosi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Elžbieta, pusė porcijos kaip tik trys ramekinai išėjo. Dviems žmonėms teoriškai net per daug. Tik praktiškai neužteko :)

    Egle. tikrai reikia labai saugoti cukrų, kad nesudegtų. Bet liepsnosvaidžiui pagailėjau pinigų. Už sutaupytus nusipirkau naują kulinarinę knygą :)) Tikrai bus naudingesnė nei kartais naudojamas aparatas

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, manau skonio tai tikrai nepagadino :) O kulinarine knyga be jokios abejones vertingesne negu liepsnosvaidis, nebent į nusikaltusius namiškius nuspręstum laidyti liepsnas :)

    Jei ne paslaptis, kokią knygą įsigijai?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Stèphane Reynaud 'Ripailles'. Stora stora knyga su daug receptų. Mokysiuos gaminti prancūziškai. Tik vakar gavau, dar nespėjau įsigilinti. Beje, ten crème brûlée siūlo po grilium kišti, blowtorch tik skliausteliuose paminėtas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Smagu, kad gerai pavyko su ta cukraus plutele. Man tai ne. Naudojau paprastą cukrų ir kišau po gerai įkaitintu griliumi, tai tik pradėjo degti ir neištirpo gražiai. Bet juk turiu liepsnosvaidį! Su šiuo tai ideali plutelė buvo garantuota. Greitai paskelbsiu ir aš.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Supratau, kad nesupratau dėl tų visų ramekinų skaičiaus :))) O aš Ripailles turiu angliškai. Labai smagi knyga, skaitosi lengvai, daug įdomios informacijos, nuotaikingos iliustracijos ir šiaip graži knyga... organoleptiškai irgi - laikyti rankose malonu

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ups, neįsiskaičiau. Perskaičiau, kad tavo knyga prancūzų kalba :) pasirodo, ne :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Puanc, gal po grilium su cukraus pudra geriau, greičiau tirpsta. Bent aš taip kažkur išskaičiau

    Elžbieta, na tau ir neįsiskaitymo diena :))) Arba man su rašyba ir stilium negerai :) Visai nieko knyga, patinka man tokios storos ir didelės. Dabar renkuosi, kuris bus pirmasis išbandytas receptas. Ką tu iš ten bandei?

    AtsakytiPanaikinti
  10. mmm, puikus mėnesio iššūkis :) o taviškis labai gardžiai atrodąs.
    aš jam investavau į liepsnosvaidį, tai atrodo, kad tėčiui su juo dar daugiau džiaugsmo nei man - ko tik jis karamelizuot nebandė ,D

    AtsakytiPanaikinti
  11. labai džiaugiuosi, kad puikiai viskas pavyko. Gražu žiūrėti :)

    o aš iki šiol nerandu, kur tokių indelių nusipirkt. Visi randa, o aš, nors užsimušk, ne..

    AtsakytiPanaikinti
  12. rūtuliuk, kai nebereikės ir nebeieškosi, pamatysi - iškart rasi. Ir kiekvienoj parduotuvėj :D

    AtsakytiPanaikinti
  13. Monkey, aga, kažkas nesuprantamai... ka cia bedarysi :)))Is Ripailles dar nieko nebandziau, as gi tik skaityti megstu, kaip kiti detektyvus pries miega, tai as kulinarines knygas. Man ten teorija labiau rupi, nei receptai :)

    rūtuliuk, o tu pabandyk paieskoti paduotuvese profams, arba be indeliu daryk, viskas bus gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Rūtuliukui: tikrai yra indelių Sangaidoje. Pati mačiau. Patikrink tą parduotuvę.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Elžbieta, šį savaitgalį pasiryžau iš Ripailles išbandyti vištienos galantiną. psl 14. Net neįsivaizduoju, kas iš to išeis. Jei bloge aprašymo nebus, vadinasi nieko gero

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails