2010 m. vasario 23 d., antradienis

Gimtadieniniai keksiukai Nr. 2

Kaip jau pasigyriau anksčiau, bebé gimtadieniui prikepiau keksiukų. Buvo balti keksiukai ir šokoladiniai keksiukai. Baltieji nugalėjo šokoladinius. Po to baltuosius kepiau dar kelis kartus. Mamos gimtadienį Lugane atšventėm irgi su jais. Mamai be galo patiko, grįžusi namo visiems išgyrė, dabar jaučiuosi kulinarinė didvyrė gimtąjame mieste, nes visi net neragavę prašo recepto. O už receptą esu dėkinga Londono laikų draugei Kristinai.


12 keksiukų reikės
75g pieno
25g sviesto
75g miltų
0,5 a.š. kepimo miltelių
2 kiaušinių
1/8 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
125g labai smulkaus cukraus (angl. caster sugar ital. zucchero finissimo)
žiupsnelio druskos

Aptepui
25g sviesto
100g kreminio surio (Philadelphia full fat būtinai, sako Kristina)
200g cukraus pudros arba labai smulkaus cukraus (aš siūlau cukrų, žr. pastebėjimą žemiau)

Orkaitę įkaitinti iki 200C, pasiruošti keksiukų kepimo formą su 12 popierinių formelių.

Pieną užkaitinti beveiki iki virimo, nuimti nuo kaitros, įštirpdyti jame sviestą. Palikti atvėsti vis pamaišant, kad sviestas nesukietėtų.

Kiaušinius su vanile plakti mikseriu iki baltų putų apie 7 minutes. Vis plakant po truputį dėti cukrų. Įsijoti miltų, kepimo miltelių ir druskos mišinį, pamažu supilti pieną su sviestu. Tešla gaunasi gana skysta.

Supilti į formeles užpildant maždaug 2/3 formeles, kepti 15 minučių iki kol pageltonuos.

Pasiruošti užtepą. Ištirpdyti sviestą. Išplakti sūrį su cukrumi arba cukraus pudra iki purumo, supilti sviestą. Palaikyti šaldytuve bent valandą iki užtepant.



Pastebėjimas - man keksiukai gavosi daug skanesni vietoj cukraus pudros naudojant labai smulkų cukrų. Jis kažkiek jautėsi aptepe, bet tai netrukdė.

Gaunasi lengvučiai skanučiai keksiukai. Labai lengvai sumaišomi, netgi įmanomas variantas 'vienoje rankoje vaikas, kita keksiukus kepu' :) Nors... jei nereikia riboti sviesto ir cukraus kiekio, baisiai skanūs ir šie mano seniau kepti avietiniai keksiukai.

29 komentarai:

  1. Wow! Ir receptas, ir nuotraukos!

    Kažkada buvau užsidegusi keksiukų manija. Perdegiau. Bet dabar jaučiu, kad noriu vėl padegt :) Šitie keksiukai - labai rimtas kandidatas į sarašiuką! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. ŽD, ačiū :) Aš keksiukų manija nesirgau, tik porą receptų esu išbandžius. Bet dabar jau maga man įkišti nosį į visokias e-parduotuves pasižiūrėti popieriukų, papuošimų ir pan. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egle, koookios nuotraukos fantastiškos. Abiejų keksiukų. Nu ir reikėjo man užmest mokslus kartu su jum... :(

    O va keksiukų manija aš niekada nesirgau, bet tai nereiškia, kad artiiausiu metu nesusirgsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Super nerealiai atrodo :) mane tai po paskutinio skystos tešlos ir popieriukų naudojimo gąsdina tai, kad jie gali gražiai neišsilupti. Tikrai gerai išsilupa?

    AtsakytiPanaikinti
  5. aš, aš sergu ... bet tik muffin'ų, o ne cupcake'ų ....einu iš proto dėl jų :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle, tau jokių mokslų nereikia, nuotraukos fantastiškos!

    Indre, na lieka kažkiek ant popieriuko, bet išsilupa taip pat, kaip kiti mano bandyti keksiukai.

    Jurga, muffinai tai tokie žemiškesnio skonio? Kai gyvenom Ciuriche, vis eidavau į vieną kepyklėlę gerti kavos su mėlyniniais muffinais. Jau kaip norėčiau dabar tokių... Gal turi kokį receptą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš kažkur skaičiau tokią mintį, kad muffinai - tai priežastis suvalgyti keksiuką pusryčiams :))) Nes kiek suprantu Amerikoje populiaru muffinus pusryčiams valgyti.

    Bet šiaip aš savo keksiukų niekada nedekoruoju, nes tas dekoras man paprastai per saldus ir per riebus. Bet užtat koks grožis! Labai niežti nagai pabandyt..

    AtsakytiPanaikinti
  8. muffin'ai ir cupcake'ai yra du skirtingi dalykai. Beata yra gerai išdėsčiusi skirtumus ir aš jai labai pritariu :) http://beatosvirtuve.blogspot.com/2009/06/braskiniai-nusidavimai.html
    man cupcake'ai yra daugiau tokie pažiūrėt. jie tikrai be galo gražūs, elegantiški ir fotogeniški :)

    Egle, muffinų receptų aš turiu ir ruošiu bent kelis įrašus jau :) bus greitai. dabar va ir plėšausi tarp sausainių ir avižinių muffinų kepimo. negaliu niekaip apsispręst. Noriu ir tų, ir tų :)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. ŽD, tikriausiai ten muffinas kaip pas mus blynai pusryčiams, viens du ir išmaišai, nereikia jokių sviestų tirpinti ar su mikseriu stovėti bei ant pirštų galų vaikščioti, kad biskvitas nesubliukštų :)

    Aš pirmą kartą dekoravau, vis gi gimtadienis. Niekad nemėgau aptepų, bet šitas nėra taip blogai - filadelfija ir cukrus.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jurga, jo, ten Beata vaizdingai paaiškinus :)

    Kepk ir sausainius, ir muffinus, kam čia galvą laužyti?

    AtsakytiPanaikinti
  11. O man štai šitas straipsniukas ta tema labai patiko :) http://www.cakespy.com/blog/2008/6/1/cupcakes-vs-muffins-an-epic-battle-and-some-big-questions.html

    O šiaip.. kiek kepėju, tiek interpretacijų :) Kita vertus, lietuvių kalboje problemos nelieka - ir tie, ir anie yra.. keksiukai!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pas mane ant stalo dabar kaip tik kalnas keksiukų. Labai šokoladinių :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Saulės pieva, ir kaip? Geri?
    Šiandien kepiau dietinius mėlyninius muffin'us. Įtariu, receptas blogo nepasieks. Tokie labai jau blyniniai gavosi...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Egle, ačiū už receptą! Atrodo taip nuostabiai, kad šiandien pat kepčiau, jei tik sūrio turėčiau... jaučiu, reiks prašyt vyro, kad pargabentų :D

    Beje, dėl išsilupimo, kažkur skaičiau, kad tuos popieriukus reikia truputį patepti sviestu, tada puikiai išsiima

    AtsakytiPanaikinti
  15. Jau iškepiau keksiukus- skonis nustebino. FANTASTIŠKAI NUOSTABŪS keksiukai!!! Sūrio negavom, tai dekoravimo nepasibandžiau, bet ne šventei jie ir taip puikaus skonio. Ir išsilupo itin lengvai :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ligita, na žinok, jei tau ir be aptepo tokie nuostabūs didžiosiomis raidėmis, tai su aptepu be žodžių liksi :D Man pusę skonio aptepas priduoda :)

    O popieriukus tepei sviestu? Man atrodo per daug vargo :D

    AtsakytiPanaikinti
  17. aha, gali būti, kad išvis amo neteksiu :))) Jei tik gausiu paragauti, nes planuoju juos į darželį vietoj torto nešti.
    Man jie patiko, nes labai lengvi, purūs, na, skanūs :) Aš keletą rūšių esu bandžiusi, vieni panašus, bet šitie dar geresni!

    Popieriukų netepiau, truputį perkepinau, bet vistiek puikiai išsiėmė

    AtsakytiPanaikinti
  18. Eglut, nu gi nuodėmingai gerai atrodo! Man širdukė tik "tudungt tudungt" ėmė stipriau plakt, o kojos vos vos laikosi į virtuvę nenunešę :)

    sakai, 'vienoje rankoje vaikas, kita keksiukus kepu'... kaži ar veiktų "vienoje rankoje lojantis ir toną sveriantis šuo, kita keksiukus kepu"? :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ievut, jei ne pirmas kartas, kai toną sveriantį lojantį rankoj laikai, gal ir pavyktų. Bet nuotrauką turi pažadėt! Nekantriai lauksiu :))

    AtsakytiPanaikinti
  20. Keksiukai fantastiski, lengvuciai skanuciai. Tik man jie graziai iskilo, o paskui kai istraukiau siubliusko, neidubo, bet ir to kauburelio neliko. Gal jo ir neturi likti????

    AtsakytiPanaikinti
  21. Marija, man irgi gavosi tokiu lygiu paviršium, nėįdubę, bet ir be kauburėlio. Manau, dėl to, kad tešla čia kitokia, nei paprastai, lengvute biskvitinė

    AtsakytiPanaikinti
  22. Tikrai labai skanūs keksiukai. Nedariau to aptepimo, tai tokie muffinai gavosi. Bet labai labai labai puikūs :) ačiū už receptuką ;)

    AtsakytiPanaikinti
  23. O man nesigavo... ar tikrai pvz. pienas - gramais? gal ten ml?

    AtsakytiPanaikinti
  24. Ar pas mus parduotuvėse įmanoma rasti kreminio sūrio?Nes niekaip jo neužtinku;// darau cupcake'us su maskarpone, bet labai jau brangiai gaunasi..

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sutinku.... pienas? gramais? keistokai.... gal ten mililitrai?

    AtsakytiPanaikinti
  26. Labas vakaras, o kalbant apie kremą ant viršaus, turiu klausimą. Jei ryte užtepsiu ant keksiukų ir maždaug tik po 3h paduosiu žmonėms, ar jis bus patirpęs?

    AtsakytiPanaikinti
  27. jis man patyžta. jei tiekti tik po 3 val pabandyčiau į šaldytuvą įdėti ar kur vėsesnėje patalpoje palaikyti

    AtsakytiPanaikinti
  28. Ar galima keksiuskus is vakaro iskepti,o aptepa padaryti ryte ir sutepti keksiukus?Ir kaip graziai aptepti keksiukus?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails